CRVENI ili BELI: Koja je glavna razlika i koja vrsta KROMPIRA se smatra zdravijom?

Aleksandra Kolarevic

15. 01. 2022. 000000 09:40

Foto: Piksabej

Ukoliko uporedimo udeo hranjivih sastojaka i nutritivnu vrednost, i beli i crveni krompir su jako slični. Obe vrste krompira bogate su kalijumom, vitaminom C, gvožđem,  kao i ugljenim hidratima koji održavaju creva zdravima.

Glavna razlika između ove dve vrste krompira ipak je udeo ugljenih hidrata. Naime, prosečni beli krompir sadrži 36.5 grama ugljenih hidrata, a crveni 33.9 grama. Pored toga, beli krompir ima i malo više kalorija (159) u odnosi na crveni (151).

Pročitajte još: Žumance ili belance: Šta je ZDRAVIJE, a šta može da izazove PROBLEME?

Kada su u pitanju kalijum i vitamin C, crveni krompir ima blagu prednost u odnosu na beli, budući da sadrži gotovo dvostruko više antioksidativnih spojeva, zavisno od toga koliko je pigmentiran.

Međutim, način pripreme krompira mnogo utiče na to koliko će ova namirnica ostati zdrava. Preporučuje se pečeni, kao i kuvani krompir naspram prženog.

 

Ukratko, obe vrste imaju svoje prednosti, a način pripreme je ključan da bi krompir bio dobar i zdrav za konzumiranje.

Crveni krompir možda ima manje kalorija i ugljenih hidrata, ali beli odnosno žuti krompir je bolji izvor gvožđa i kalcijuma.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU