· · Komentara: 0
OPREZ

Odmah ga BACITE: Ovo su znaci da je KROMPIR pun TOKSINA

Kod krompira na ovaj detalj posebno treba obratiti pažnju.

1641412610_potato-g74c7d3d97_1280.jpg
Foto: Piksabej

Krompir se često nalazi na našoj trpezi, ali vodite računa kada kupujete ovo povrće. Jedan detalj otkriva da li se u njemu nalaze pesticidi koji mogu biti opasni po zdravlje.

Zelena kora na krompiru može da bude znak da ovo povrće ima toksične supstance.

Naime, prvo što treba naglasiti je da je stvaranje zelene boje na kori krompira prirodan proces. Kada je ova namirnica izložena svetlosti, počinje da se proizvodi hlorofil, zeleni pigment koji mnogim biljkama i algama daje njihovu boju.

Zbog toga se i boja kore krompira menja od žute ili svetlo braon ka zelenoj. Na krompiru koji ima tamno braon boju kore teže je primetiti zelenu boju, ali ćete to najbolje videti kada zagrebete ili oljuštite deo kore – ako ispod kore primetite zelene tragove, to znači da je počeo da se razvija toksin.

Pročitajte još: Poslastičarka objasnila kako se TORTE koje nisu prodate "PREPRAVE" i ponude kupcima PONOVO (VIDEO)

Treba naglasiti još jednu stvar – hlorofil koji daje zelenu boju krompiru je potpuno bezopasan i nalazi se u mnogim namirnicama koje svakodnevno jedemo, ali ovde je opasna druga supstanca – solanin.

Kada se u ovom povrću usled izloženosti svetlosti proizvede hlorofil, to podstiče proizvodnju supstance koja štiti ovu namirnicu od insekata, bakterija, gljivica... Nažalost, ta supstanca, solanin, može da bude toksična za ljude.

Solanin funkcioniše tako što inhibira enzim uključen u razgradnju određenih neurotransmitera. Takođe, deluje tako što oštećuje ćelijske membrane i može negativno da utiče na propustljivost creva.

Ova supstanca je inače u maloj količini prisutna u kori i mesu krompira, ali usled izloženosti sunčevoj svetlosti, proizvodi se u većim količinama.

Može li ljuštenje krompira da pomogne?

Nivo solanina je najviši u kori krompira, pa u tom smislu, ljuštenje može značajno da smanji prisustvo ovog toksina. 

Studije su pokazale da se ljuštenjem uklanja najmanje 30 odsto solanina iz krompira, ali opet, to znači da u "mesu" ovog povrća ostaje još 70 odsto.

Ni kuvanje, prženje, pečenje, ne pomažu da značajno smanjite nivo ove supstance, tako da ni posle termičke obrade zeleni krompir neće biti ništa bezbedniji za jelo.

Ukoliko na namirnici primetite tek male tačke zelene boje, možete da ih odsečete i pojedete ostatak krompira, ali ukoliko se zelena nijansa pojavljuje na dosta mesta na povrću, najbolje je da ga ne jedete.

Da biste sprečili proizvodnju solanina u krompiru, najbolje je da ovo povrće, po kupovini, čuvate na suvom, tamnom mestu, kako sunčeva svetlost, kao ni previše visoke ili previše niske temperature, ne bi uticale na njega.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.