Kako treba da se sprema KAFA, i u kojim količinama je BEZBEDNA?

Aleksandra Kolarevic

29. 01. 2022. 000000 08:00

Foto: Piksabej

Nedavna studija pokazala je da je ispijanje više od šest šoljica kafe dnevno povezano sa povećanim rizikom od demencije za neverovatnih 53 posto.

 

Za zdrave odrasle osobe 400 miligrama kofeina dnevno smatra se bezbednim, što je otprilike četiri šoljice.

Takođe, kafu ne bi trebalo previše šećeriti.

Studija iz 2019. godine pokazala je da je prekomerna konzumacija šećera kod starijih osoba povezana s lošim kognitivnim funkcijama. Muškarci ne bi trebalo da unose unose više od devet kašičica dodatnog šećera dnevno, a žene više od šest.

Pročitajte još: Nauka ima odgovor: Topla ili hladna kafa - koja je ZDRAVIJI IZBOR

Preporuka je i da se kafa ne pije u kasnim popodnevnim satima, jer može da izazove nervozu i spreči opuštanje pre spavanja. Zbog toga bi trebalo izbegavati kofein najmanje šest sati pre spavanja.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU