Razlozi zbog kojih nam je KREMA ZA SUNČANJE NEOPHODNA I ZIMI: Ukoliko ćete biti na planini obavezno je ponesite

Kristina LJubisavljević

06. 02. 2022. 000000 08:20

Foto: Pixabay

Krema za sunčanje zimi

Greška je preskakanje kreme za sunčanje tokom zime jer mislimo da je sunce slabo, a uglavnom ga i ne vidimo. Krema za sunčanje treba da bude deo vaše rutine nege bez obzira na vreme ili doba godine.

Pročitajte još: Da li se JOGA smatra vežbanjem? Ako želite da sagorite kalorije postoji posebna vrsta

UV zraci

Bez obzira koliko gusti ti oblaci izgledaju zimi, do 80 procenata sunčevih zraka i dalje može da prođe kroz njih. Postoje dve vrste UV zraka koje utiču na nas, od kojih je jedan apsolutno i dalje veoma opasan tokom zime.

UVA zraci su moćni tokom cele godine, zato je koži potrebna zaštita tokom cele godine.

UVA zrak je uvek prisutan i može da prodre kroz oblake i staklo. UVA može da ošteti dublje slojeve kože, što dovodi do preranog starenja i povećanog rizika od bolesti kože. UVB zraci, s druge strane, variraju po intenzitetu i godišnjem dobu. UVB zraci su veći u sunčanim danima tokom leta.

Krema za sunčanje

Oštro zimsko vreme isušuje i opterećuje kožu, što može da dovede do stvaranja bora, pa i zbog ovoga krema za sunčanje važan deo zimske nege.

UV zraci oštećuju kolagen i elastin u koži, što dovodi do ubrzanja finih linija i bora.

Pročitajte još: 15 najčešćih zabluda o ZDRAVLJU: Mnoge će iznenaditi saznanje da neki postupci nemaju nikakvog učinka!

Istraživači su uporedili starenje kože kod 900 muškaraca i žena iz Australije tokom četvorogodišnjeg perioda. Otkrili su da oni koji su svakodnevno koristili kremu za sunčanje nisu imali vidljivo povećanje starenja kože! Sve u svemu, imali su 24 posto manje starenja od onih koji nisu nosili kremu za sunčanje, piše The Healthy.

Zimski sportovi

UV zračenje se povećava za 5 procenata sa svakih hiljadu stopa iznad nivoa mora. To znači da što je vaša nadmorska visina veća, to je veća izloženost štetnim UV zracima. Osim toga, sneg reflektuje i pojačava sunčevu svetlost, što vas čini veoma podložnim opekotinama. Ako planirate da ove zime provedete vreme u planinama na skijanju krema za sunčanje bi trebalo da bude obavezna.