Medeni ukus TART BAKLAVE koji će vas raspametiti: Pravi se jednostavno, a dobijate izdašan kolač (RECEPT/VIDEO)

Jovana Pejinovic

16. 02. 2022. 000000 16:00

Foto: Printskrin/Jutjub

Za sve ljubitelje baklava, ovo je idealan recept koji morate da probate! Sigurno će vam utoliti želju za šećerom na najbolji način.

Sastojci:

Baklava

  • 1/2 šolje pistaća, plus još za ukras
  • 1 1/2 šolje oraha
  • 1/2 šolje badema
  • 1/3 šolje šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • 0,5 kg filo testa, odmrznuto
  • 3/4 šolje rastopljenog putera

Sirup

  • 3/4 šolje vode
  • 3/4 šolje šećera
  • 3/4 šolje meda
  • 1 kašika limunove kore
  • 2 kašike limunovog soka
  • 1 1/2 kašičice vode cvetova narandže (uvek možete zameniti za malo ceđene pomorandže ili pomorandžine kore podtopljene u vodi)

Koraci

Baklava

U blender sipajte pistaće, orahe, bademe, šećer i cimet i blendajte dok se ne iseckaju na sitno i postanu ujednačena masa. Zagrejte rernu na 280 stepeni.

Pročitajte još: Nije u pitanju CIMET: Ovo je tajni sastojak za savršen SUTLIJAŠ

Izrežite 24 kvadrata testa. Izrežite 72 kruga peciva okruglim sekačem. Premažite kvadrate otopljenim puterom i stavite po 2 kvadrata u svako udubljenje kalupa za mafine. Svaki kalup za mafine napunite kašikom mešavine orašastih plodova, krugom ili dve filo testa, a zatim premažite puterom. Ponavljajte dok se plehovi ne napune u potpunosti, a zatim na vrh stavite još jedan krug filo peciva. Pecite 30 do 35 minuta dok ne porumeni.

Loading...

Sirup

U maloj šerpi pomešajte vodu, šećer, med, limunovu koricu, limunov sok i vodu od cvetova pomorandže. Dovedite do ključanja i ostavite na tihoj vatri oko 10 minuta. Ostavite da se malo ohladi i kašikom prelijte vruće kolače baklave. Ostavite da se stegne na sobnoj temperaturi oko 4 sata. Pre serviranja ukrasite zdrobljenim pistaćima.

BONUS VIDEO: