· · Komentari: 0
IDEJA ZA DORUČAK

PALENTA kakvu do sad niste probali: Pečena u rerni, služi se uz aromatični UMAK (RECEPT)

Jedan od najboljih ukusa na svetu.

1644997349_00000224549684789.png
Foto: Printskrin/Jutjub

Savršena ideja za doruča ili užinu. Palenta na malo drugačiji način!

Sastojci: 

  • 2 ½ šolje mleka (600 ml), po izboru
  • 2 ½ šolje čorbe od povrća (600 ml)
  • 2 šolje palente (320 g)
  • 2 kašike neslanog putera
  • 1 kašičica soli
  • ½ kašičice bibera
  • ½ kašičice sušenog origana
  • ½ kašičice sušenog timijana
  • ½ kašičice sušenog ruzmarina
  • maslinovo ulje, za premazivanje (ako se peče)
  • 4 šolje ulja kanole (960 ml), ako se prži

Za umak:

  • ½ šolje majoneza (120 g)
  • 1 češanj belog luka, mleven
  • 1 kašika svežeg peršuna, seckanog
  • 1 kašika limunovog soka, soli po ukusu biber, po ukusu

Priprema

Podmažite tepsiju za pečenje neprijanjajućim sprejom. U srednjem loncu na jakoj vatri dodajte mleko i čorbu od povrća i prokuvajte. Umutite palentu i smanjite vatru na malu, neprestano mutite oko 5 minuta, ili dok se sva tečnost ne upije i dok palenta ne postane kremasta. Dodajte puter, so, biber, origano, timijan i ruzmarin i mešajte dok se dobro ne sjedini.

Pročitajte još: Zeleni sok od DVA SASTOJKA koji pomaže bržem sagorevanju masti u organizmu

Prebacite palentu u pripremljen pleh i ravnomerno rasporedite špatulom. Ohladite najmanje 2 sata ili do 3 dana da se stegne. Ako pečete, zagrejte rernu na 220ºC.

Napravite umak: pomešajte majonez, beli luk, peršun i limunov sok, so i biber u maloj činiji i mešajte dok se dobro ne sjedine. Ohladite dok ne budete spremni za upotrebu.

Pažljivo okrenite tepsiju za pečenje na dasku za sečenje da oslobodite palentu. Prepolovite po dužini, a zatim isecite na 22 "pomfrita" jednake veličine, svaki dugačak oko 10 cm i širok 2 cm). Ako se peče, lopaticom prenesite "pomfrit" na rešetke postavljene na 2 pleha za pečenje. Obilno premažite maslinovim uljem. Pecite 30 minuta, s tim da na polovini vremena treba da ih okrenete na drugu stranu da se ravnomerno zapeku i porumene. Ako pržite, zagrejte ulje kanole u ​​velikom loncu dok ne dostigne 190ºC. Potopite "pomfrit" u ulje i pržite 2-4 minuta, dok ne porumeni i ne postanu hrskavi. Izvadite iz ulja i prebacite na tanjir obložen papirnim ubrusima da se hladi najmanje 5 minuta.

Služite sa umakom.

BONUS VIDEO:

 
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.