SLATKI KROMPIR: Najbolji prirodni način da ubrzate probavu, a imaćete i ove zdravstvene dobrobiti

Kristina Malešević

03. 03. 2022. 000000 11:00

Foto: Pixabay

Slatki batat krompir je izuzetno lekovit, te se za ovu namenu koristi koren i lišće od biljke. Ovo je visokoenergetska biljka (puna je skroba, a sadrži vrlo niske količine šećera), izuzetno zanimljivog ukusa i bogata je dragocenim vitaminima i mineralima. Upravo zbog mnoštva minerala (magnezijum, kalcijum, gvožđe i kalijum), kao i vitamina (C,E,A,B) batat krompir snabdeva telo važnim antioksidansima.

Pročitajte još: Rešite se glavobolje na potpuno prirodan način: Potrebno vam je nekoliko namirnica iz kuhinje

Najveća vrednost je velika količina beta karotena, na šta i ukazuje njegova narandžasta boja. Recimo da to da samo u 200 grama slatkog krompira imamo istu količinu beta karotena, kao i u 5 kilograma brokolija). Samo 140 grama batata obezbeđuje dnevnu potrebu za vitaminom E, koji je izuzetno važan i gotovo nezaobilazan u zaštiti organizma od srčanih tegoba, kao i kod zakrčenja krvnih sudova.

Pročitajte još: Da li otvoreno vino ima rok trajanja? Ovoliko može da stoji

Slatki krompir za bolju probavu

Jedna od najvećih koristi slatkog krompira je ta što sadrži mnogo biljnih vlakana, što će vam definitivno pomoći sa konstipacijom, jer će se njima stvari u vašem stomaku pokrenuti onako kako bi inače trebale da se kreću. Slatki krompir sadrži 4 grama vlakana u porciji veličine jedne šolje, što se prevodi kao desetina onoga što vam treba tokom celog dana. To je prilično dobra količina od preporučene dnevne količine i dovoljno veliki razlog zbog kog bi slatki krompir trebao da se nađe na vašem redovnom meniju.

Pročitajte još: Gde bi trebalo da postavimo policu sa knjigama prema FENG SHUI pravlima? Evo šta donosi negativnu energiju

Slatki krompir je takođe odličan izvor i beta karotena, koje telo transformiše u vitamin A. Ovo je mnogo bolji izbor nego uzimanje suplemenata vitamina A, jer će telo tako iskoristiti ono što mu je potrebno, a ostalo će se bezbedno odstraniti, te nemate brige oko toga da ćete ga uneti i previše.

Pročitajte još: "Umreću s ožiljkom zbog Danilove nesreće": Nataša Bekvalac otvorila dušu o BIVŠIM MUŽEVIMA

U pečenom neoguljenom krompiru takođe možete uživati i tako izvući vrlo slične koristi iz njega. Iako je slatki krompir mnogo bolja opcija, trebalo bi da se hranite izbalansirano i krompir može biti deo takve ishrane, čak i pored toga što je bogatiji skrobom u odnosu na slatki krompir.

BONUS VIDEO:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU