Kako SPAVANJE I KREME SA SPF zaista utiču na stvaranje bora?

Magazin Praksa

06. 03. 2022. 000000 10:00

Foto: Deposit

Kako starimo, koža prirodno gubi vlagu, elastin i kolagen, što dovodi do stanjivanja, opuštanja i stvaranja bora. I dok je starenje prirodno i nešto što treba prihvatiti, to ne znači da ne možemo da poboljšamo teksturu, elastičnost i sjaj kože i obezbedimo joj da što duže bude glatka.

Spavanje

San igra vitalnu ulogu u našem zdravlju, a dovoljno odmora je od suštinskog značaja da bi se našim ćelijama kože omogućilo vreme da se regenerišu. To se zove beauty sleep sa dobrim razlogom.

„Kada ne spavate dovoljno, telo proizvodi višak kortizola, hormona koji razgrađuje ćelije kože“, kaže Alis Henšo stručnjakinja za kožu. „Dovoljno se odmarajte i proizvodićete više HGH (humanog hormona rasta), koji pomaže koži da ostane deblja, „elastičnija“ i manje je verovatno da će se borati.

Ona je dodala: „Kada se radi o spavanju, takođe pomaže da spavate na leđima, jer spavanje u određenim položajima iz noći u noć može dovesti do stvaranja linija spavanja i bora.

„Spavanje na boku povećava bore na obrazima i bradi, dok spavanje licem nadole stvara namrštene obrve. Da biste smanjili stvaranje bora spavajte na leđima.'

Pročitajte još: BOB ili LOB FRIZURA za OKRUGLO LICE? Jedna će vam posebno laskati

Loading...

Foto: Pinterest

Zaštita od sunca

Važno je zapamtiti da svaki dan ostanete zaštićeni od štetnih sunčevih zraka, čak i u oblačnim danima. SPF će vam pomoći da se zaštitite od zagađenih čestica životne okoline, pega od sunca, hiperpigmentacije i bora.

„Izlaganje suncu je najčešći uzrok oštećenja kože i bora. UV zraci podstiču stvaranje slobodnih radikala u koži, koji oštećuju vlakna elastina u koži i doprinose boranju i raku kože“, objašnjava Alis.

„Ako izlazite na sunce, trebalo bi da nosite šešir i SPF 50 UVA i UVB. Ne samo da će vas zaštititi od raka kože, već će u isto vreme pomoći i u sprečavanju bora.'

Bonus video:

 

 Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU