Zašto nam je neophodan MAGNEZIJUM? Telo ga ne proizvodi, pa bi OVE namirnice trebalo da se nađu na našem tanjiru

Kristina LJubisavljević

17. 03. 2022. 000000 21:30

Foto: profimedia

Magnezijum je uključen u preko 600 enzimskih reakcija, uključujući sintezu proteina za proizvodnju energije, upravljanje glukozom u krvi, regulacijom krvnog pritiska i funkciju nerava. Telo ne proizvodi magnezijum samo, tako da moramo da ga unosimo iz spoljašnjih izvora.

Uprkos ključnoj ulozi magnezijuma u ​​našem ukupnom zdravlju, mnogima nedostaje ovaj mineral.

Pročitajte još: Tri načina da brže pobedite NESANICU: Za početak čitajte ovaj žanr

On se prirodno može naći u brojnim zdravim namirnicama.

Jedna od najpoznatijih prednosti magnezijuma je uticaj koji može da ima na nivo stresa i kvalitet sna. To je zbog njegove sposobnosti da reguliše neurotransmiter koji smiruje um, otuda i reputacija magnezijuma kao „minerala za opuštanje“.

Studije su povezale veći unos magnezijuma sa boljim i dužim snom, a i pokazale vezu između niskog unosa magnezijuma i poremećaja raspoloženja kao što su depresija i anksioznost. Važno je i znati da je magnezijum bitan za održavanje nivoa vitamina D. Istraživanja su otkrila da magnezijum pomaže u aktivaciji vitamina D, što znači da su vam potrebni adekvatni nivoi magnezijuma da biste imali koristi od vitamina D, što uključuje podršku zdravom imunološkom sistemu i održavanje zdravih kostiju.

Pročitajte još: Muči vas kašalj i zapušen nos? SPECIJALISTA ORL objašnjava kako da se rešite problema

Ono što možete da uradite na dnevnom nivou je da se na vašem meniju nađu: seme bundeve, bademi, spanać, indijski orah, avokado, crna čokolada, puter od kikirikija...

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU