Oglas
· · Komentari: 0
ishrana

Čemu tačno služi VITAMIN A? Pomoću ove četiri namirnice najbrže ćemo doći do njega

Vitamin A je vitamin rastvorljiv u mastima koji je deo mnogih funkcija našeg organizma.

1634477018_Depositphotos_41993419_S.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Znamo da kada želimo da jačamo imunitet trudimo se da pojačamo unošenje vitamina C, ali da li znamo šta je sa vitaminom A?

Šta je tačno vitamin A?

Prvo što nam padne na pamet je njegovo blagotvorno dejstvo na vid, ali takođe utiče na rast i razvoj, pomaže u održavanju zdravih kostiju i kože i pomaže u podršci imunološkom sistemu.

Hrana bogata vitaminom A

Vitamin A je prirodno prisutan u mnogim namirnicama, a dodaje se i u namirnice poput mleka, nemlečnih napitaka i žitarica. U ishrani postoje dve vrste vitamina A, jedan iz životinjskih izvora i jedan iz biljaka. Životinjski izvori - meso, živina, riba i mlečni proizvodi - pružaju aktivni oblik, prethodno formirani vitamin A, koji telo može odmah da iskoristi. Biljni izvori obezbeđuju provitamin A koji telo pretvara u aktivni oblik vitamina A, piše Real Simple.

Beta-karoten je najčešći oblik provitamina A koji se nalazi u voću i povrću, a đeluje i kao antioksidans za zaštitu ćelija od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.

Pročitajte još: Šta se dešava vašem telu kada jutarnju kafu ZAMENITE zelenim čajem?

Slatki krompir

Slatki krompir je jedan od najvećih izvora vitamina A. Takođe, sadrži vlakna i druge vitamine i minerale.

Šargarepa

Šargarepa je poznata po vitaminu A. Bez obzira na to volite li ih kuvane ili sirove, šargarepa je odličan izvor ovog vitamina.

Jaja

Jaja su hrana bogata hranljivim materijama i dobar su izvor proteina. Trebalo bi da jedemo celo jaje da bismo dobili vitamin A, koji se nalazi u žumancetu.

Pročitajte još: NAJBOLJI NAPITAK ZA IZBACIVANJE ŠLAJMA: Oslobađa vas nakupljenih bakterija i virusa u disajnim putevima (RECEPT)

Zeleniš

Dok nam narančasta hrana prvo pada na pamet kada govorimo o vitaminu A, tamno lisnato zelenilo je takođe odličan izvor. Zelje, spanać, kelj i blitva pružiće vam zdrav obrok pun ovog vitamina.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas