SOČNI ukusi: Napravite POSNI voćni kolač bez brašna (RECEPT/FOTO)

Kristina Malešević

19. 03. 2022. 000000 18:30

Foto: InstagramScreenShot/jekajekago

Tokom perioda posta najveću muku mučimo sa slatkišima, a ako volite voćne kolače koji se uz to jednostavno pripremaju i ne podrazumevaju brašno, imamo recept za vas. Možete ga praviti sa šljivama, višnjama, malinama, čak i sa zrelim kruškama.

Pročitajte još: Misterija Stounhendža je KONAČNO REŠENA - stručnjaci uspeli da otkriju čemu je služio (FOTO)

Jedina "mana" je što bi trebalo sačekati da se dobro rashladi pre sečenja ili ga toplog servirajte u činijice, poput krambla.

Sastojci za podlogu: 

  • 200 grama ovsenih pahuljica 
  • 100 grama mlevenih oraha 
  • 100 grama smeđeg šećera 
  • 1 puna kašičica praška za pecivo 
  • 1 kašičica cimeta 
  • pola kašičice kardamoma 
  • sok od jedne pomorandže 
  • 100 mililitara vode 

Sastojci za voćni nadev: 

  • 800 gramamalina (ili nekog drugog voća iz zamrzivača) 
  • 5 kašika smeđeg šećera 
  • 1 kašičica vanilin-šećera 
  • 1 kašika gustina 

Priprema: 

Voće, najbolje je da je iz zamrzivača jer će pustiti sok, odlediti, staviti u šerpu sa šećerom i vanilin šećerom i staviti na laganu vatru da prokuva. Odvojiti malo soka koji je pustilo, u njemu razmutiti kašiku gustina i kad voće počne da vri, usuti razmućeni gustin, promešati i kuvati još pet minuta dok se malo ne zgusne. Voće će se kuvanjem raspasti a možete ga dodatno usitniti štapnim mikserom.

Pročitajte još: Zašto se kaže "KAO DA JE PAO S KRUŠKE"? Nećete verovati kakvo značenje se vezuje za ovu voćku

Polovinu ovsenih pahuljica (100 grama) samleti da se dobije brašno, pa pomešati sa ostatkom pahuljica, orasima, praškom za pecivo, šećerom i začinima. Dodati sok od pomorandže i vodu, izmešati varjačom.

Smesu sipati u manji pleh, podmazan ili obložen pek papirom.  Preko te smese kašikom rasporediti voćni fil pa protresti pleh da se fil poravna. Peći u unapred zagrejanoj rerni, na 180 stepeni oko 20 minuta.

Pročitajte još: NAJZNAMENITIJE SRPKINJE: Za mnoge od njih niste čuli, a dugujemo im veliku zahvalnost

Kolač je potrebno dobro rashladiti, jer će se voćna smesa tek hlađenjem stvrdnuti i lakše seći.  Kada se rashladi, iseći na kocke ili štanglice.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU