Kratak TEST za proveru zdravlja SRCA! Sve što vam treba je hladna voda!

Katarina Nikolić

14. 04. 2022. 000000 08:00

Zbog toga, predstavljamo vam jedan test koji možete uraditi upravo sada kod kuće, a koji indikuje da li vam je srce zdravo. 

Pročitajte još: ČUPKAŠ KOŽU NA LICU, NOGAMA ILI RUKAMA? Tri praktična saveta da prekinete sa ružnom navikom

Napunite malo veću posudu hladnom vodom i dodajte i led. Uronite obe ruke u vodu i držite ih 30 sekundi:

1. Ako su vam prsti bledi i plavkasti - imate probleme sa cirkulacijom krvi u telu i nivo kiseonika u krvi je nizak. 

2. Ako su vam prsti pocrveneli – to je dobar znak, jer crveni prsti pokazuju da verovatno problema sa nivoom kiseonika u krvi, te da su vam srce i krvotok zdravi.

Kako krv prenosi kiseonik i hranljive materije do svih drugih delova tela, loš rad cirkularnog sistema može uzrokovati mnoge zdravstvene probleme, pa čak i probleme sa srcem.

Kako poboljšati cirkulaciju? 

Prvo što možete da uradite zarad poboljšanja cirkulacije je promena životnog stila. Nastojte da loše životne navike zamenite zdravim. Odreknite se alkohola, kafe, pušenja, hrane bogate šećerima i lošim mastima. Smanjenje kilaže, ukoliko ste gojazni, može doprineti poboljšanju cirkulacije. Redovna i umerena fizička aktivnost takođe. Poznato je da dobar holesterol (HDL) čuva zidove krvnih sudova. 

Još jedan faktor koji dovodi do slabe cirkulacije, posebno u nogama, jeste dugo sedenje koje je karakteristično za savremene poslove. Nastojte da što češće „pravite pauze“ tj. ustajete kako bi cirkulacija proradila. Na meniju treba da se nađe i hrana bogata biljnim vlaknima, što znači više voća i povrća. Hidratacija organizma se podrazumeva. 

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU