AROMATERAPIJA: Za dobar san unesite cveće u SPAVAĆU SOBU, ali vodite računa koje

Kristina Malešević

16. 04. 2022. 000000 21:30

Foto: Pixabay

Aromaterapija ili drevni način lečenja esencijalnim uljima sve je popularnija poslednjih godina. Stručnjaci tvrde da aromaterapija može biti primenjena i u spavaćoj sobi, unošenje biljaka jakih i prijatnih mirisa koji će učiniti čuda za vaš san.

Pročitajte još: Misterija Stounhendža je KONAČNO REŠENA - stručnjaci uspeli da otkriju čemu je služio (FOTO)

Naime, nemački naučnici potvrdili da unošenje cveća u spavaću sobu deluje pozitivno na snove. Na san i udobnost spavanja osim zvuka i fizičkih osećaja, deluje i olfaktivan faktor. Profesor Boris Stuk i njegovi saradnici iz univerzitetske bolnice u Manheimu dobrovoljce su u snu izložili raznim mirisima i zatim ih nakon buđenja pitali za reakcije. Oni koji su bili izloženi mirisu ruža, nakon buđenja su rekli kako su u snu osetili pozitivne emocije.

Za maksimalno opuštanje predlažemo vam umirujuće mirise i boje. U spavaćoj sobi napravite mesta na komodi i izaberite cveće čiji vam je miris najprijatniji. Pripazite jer cveće previše intenzivnog mirisa, poput ljiljana, ne preporučuje se osetljivijim osobama. 

Pročitajte još: NAJZNAMENITIJE SRPKINJE: Za mnoge od njih niste čuli, a dugujemo im veliku zahvalnost

Svoju spavaću sobu nemojte napuniti živim biljkama, one će vam noću, za vreme spavanja uzimati dostupan kiseonik. Cveće će vizualno i olfaktivno stvoriti prijatan ambijent opuštanja pa je red plavih ljubičica na prozorskoj dasci pun pogodak.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU