MAGIJA IZ RERNE : Ovi začinjeni fileti oslića pravi su RAJ ZA NEPCA(RECEPT)

Nevena Todosijević

21. 04. 2022. 000000 11:20

Photo: Pixabay

Oslić u filetima jedna je od najčešćih vrsta morske ribe na našim trpezama. Iako postoje brojni recepti za pripremu ribe, mi vam donosimo jednostavan recept koji će zavoleti cela porodica.

Najbolji deo ovog recepta je što riba zadržava sve svoje arome, mekana je i začinjena biljnim začinima po volji ukućana.

Uz ribu neizostavan je i prilog, u ovom slučaju od krompira i blitve na dalmatinski način.

Potrebno za pripremu oslića:

  • 1 pakovanje fileta oslića
  • po ukusu vegeta
  • po ukusu so
  • po ukusu biber
  • malo peršuna 
  • maslinovo ulje
  • aluminijaska folija za pečenje

PROČITAJTE JOŠ: Mesto gde se KUPAJU VILE I VEČNO VEZUJU ZALJUBLJENE: Na ovom mestu stvara se jedan od NAJVEĆIH VODOPADA u Srbiji

Priprema oslića: 

  1. Tepsiju obloziti aluminijskom folijom tako da se celi fileti umotaju u foliju.
  2. Filete oslića odmrznuti, pa ih dobro posušiti papirnim ubrusom.
  3. Onda ih posoliti i poređati u tepsiju. Pobiberiti, sipati vegetu ili biljni začin i pouljiti, pa posuti peršunom.
  4. Po želji možete dodati još nekih začina koje volite. 
  5. Zatvoriti dobro ribu sa svih strana folijom.
  6. Peći ih u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 50 minuta.

​Uz filete slića pripremite nezaobilazni prilog - blitvu i kropmpir na dalmatinski način. 

Potrebno za pripremu priloga:

  • dve veze blitve
  • 4 veća krompira
  • 5 čena belog luka 
  • 250 mililitara maslinovog ulja
  • so
  • sirće

PROČITAJTE JOŠ: Da li možete da PROČITATE tekst sa slike? Testirajte moć opažanja

Priprema priloga:

  1. Očistiti krompir i iseći ga na komade u veličini zalogaja.
  2. Sipati u dublju šerpu, naliti vode i sipati dve kašike sirćeta.
  3. Kuvati 45 minuta ili dok viljuška lagano ne prolazi kroz komade krompira.
  4. Sa strane, očistiti beli luk, pa ga iseckati na sitno.
  5. Pomešati ga sa maslinovim uljem i ostaviti marinadu dok se krompir kuva. 
  6. Za to vreme oprati blitvu, odseći bele drške, i naseckati je na centimetar-dva širine.
  7. Izvaditi skuvani krompir sa rešetkastom kašikom, a u vodi u kojoj se kuvao staviti blitvu i kuvati je 7 minuta.
  8. Procediti vodu i blitvu staviti u hladnu vodu. Tako će boja ostati izražajno zelena.
  9. Staviti veću posudu ili tiganj na šporet, sipati beli luk sa uljem.
  10. Nakon što luk porumeni, dodati krompir i dobro oceđenu blitvu.
  11. Pržiti sa mešanjem nekoliko minuta, pa po želji naliti jednu kašiku sirćeta u prilog ili ga posoliti po ukusu.

PRIJATNO!

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

BONSU VIDEO: