Iskoristite BLAGOTVORNOST moćne koprive: Očistite organizam i sprečite bolesti jednim preparatom (RECEPT)

Kristina Malešević

21. 04. 2022. 000000 09:35

Foto: Pixabay

Samonikla korovska biljka kopriva u narodu je čuvena po svojim lekovitim svojstvima, posebno uzevši u obzir činjenicu da je svaki deo ove biljke dobar po zdravlje – list, koren i seme. Obzirom na obilje vitamina koji su sadržani u mladim izdancima ove biljke, u narodu čuvena žara se oduvek koristila kao pomoć kod anemije, upale mokraćnih kanala, sprečava upalne procese u organizmu.

PROČITAJTE JOŠ: Da li možete da PROČITATE tekst sa slike? Testirajte moć opažanja

Još su stari Grci prepoznali lekovitost koprive i koristili je u svrhu masaže protiv bolova uzrokovanih reumom i osteoporozom. Ona se smatra najpoznatijim prirodnim sredstvom koje pomaže protiv anemije, odnosno malokrvnosti. Povoljno utiče na stabilizaciju šećera u krvi, a zahvaljujući diuretskom dejstvu i na regulaciju krvnog pritiska. Pospešuje varenje i izlučivanje toksina iz organizma.

Delotvorna je i kod bolesti dijabetesa, problema sa bubrežnim kamencom, upalama mokraćnih kanala, anemije, kožnih bolesti, povećanja prostate...

Ona pozitivno deluje na problem sa alergijama, prehladom, gihtom, reumom, išijasom, bolesti jetre, žuči i slezene, kod loša probava, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Delotvorna je i kod bolesti dijabetesa, problema sa bubrežnim kamencom, upalama mokraćnih kanala, anemije, kožnih bolesti, povećanja prostate. Ubrzava metabolizam, jača imunitet, sprečava upale, zaustavlja krvarenje. Podstiče obnovu ćelija pa tako pomaže i kod obnove hrskavičnog tkiva. 

Pročitajte još: NAJZNAMENITIJE SRPKINJE: Za mnoge od njih niste čuli, a dugujemo im veliku zahvalnost

Kako se prikuplja kopriva?

Kopriva se bere u čistoj prirodi, što dalje od ulice i zagađenih zona. Mladi listovi koprive, ubrani pre cvetanja su najukusniji za konzumaciju i imaju najjače dejstvo. Idealno vreme za berbu lista koprive je proleće kasno proleće, pre cvetanja, a može se brati i u jesen pre formiranja semena. Prilikom berbe, obavezna je zaštita ruku rukavicama jer mravlja kiselina i histamin prisutni u lisnim dlačicama mogu nadražiti kožu te izazvati svrb, bol, crvenilo i oteklinu. Beru se sasvim mladi listovi, koji se termički obrađuju za trenutnu konzumaciju ili se suše za kasniju upotrebu.

Pročitajte još: Zašto se kaže "KAO DA JE PAO S KRUŠKE"? Nećete verovati kakvo značenje se vezuje za ovu voćku

Ukoliko želite da imate domaću koprivu tokom cele godine, listove koprive možete osušiti u hladovini, na prozračnom mestu, pa je tako osušane odložite u platnene kutiije ili vreće. Koren se vadi u proleće i jesen. Nakon što se četkom dobro očisti od zemlje, suši se kao i lišće, u hladovini, na prozračnom mestu.

Čaj za čišćenje organizma

Za pripremu čaja za čišćenje krvi i celog organizma potrebno je zagrejati 200 mililitara vode do tačke ključanja. Provrelom vodom naliti nekoliko listova sveže koprive i ostaviti da odstoji u poklopljenoj keramičkoj šolji između 5 i 10 minuta.

PROČITAJTE JOŠ: Mesto gde se KUPAJU VILE I VEČNO VEZUJU ZALJUBLJENE: Na ovom mestu stvara se jedan od NAJVEĆIH VODOPADA u Srbiji

Čaj nikako ne sme da se priprema u metalnoj posudi ili šoljici. Nakon što je kopriva odstajala u vreloj vodi, mešavinu je potrebno procediti, po želji zasladiti i konzumirati. Čaj od koprive konzumirajte umereno i nikada ga nemojte konzumirati pre spavanja. Čaj je najbolje piti mlak, nezaslađen i u malim gutljajima. Čaju možete da dodate, med, limunov sok i izrendani đumbir. Tako ćete dodatno ojačati organizam i zaštititi ga od raznih infekcija koje vrebaju zimi.

BONUS VIDEO:

 

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU