Tajne iskusnih kuvara: Koji tip brašna je najbolji za određena peciva? Obratite pažnju ako želite da vam jela budu ukusnija

Jelena Knežević

29. 04. 2022. 000000 17:00

Foto: Unsplash

Većina nas nije sigurna čemu služi i u čemu je razlika između različitih tipova brašna. Ponekad iskoristimo ono koje imamo, iako baš i nismo sigurni da li je dobro njim praviti hleb koji smo krenuli da mesimo ili neko drugo jelo. Međutim, ako želite da vam kolači, kiflice i ostala peciva uspeju, morate znati koji tip brašna da ubacite.

Oštro T-400

Ovaj tip spada u najkvalitetnija brašna. Sa njim, gotovo zagarantovano dobijate najukusnija peciva, testenine i pogače. Mnogo je ređi tip brašna T-450, iako je ovaj tip najpribližniji poznatom italijanskom 00 (dopio zero).

Glatko T-500

Ovaj tip brašna idealan je kada mesite hleb. Za bolji ukus, najbolje je pomešati sa oštrim u odnosu 50 : 50.

Pročitajte još: Da li ste čuli za Eptaderm? Švajcarski naučnici su stvorili linije koje ciljano neguju ova stanja kože

Griz brašno T-400

Ovaj tip je zrnast, pa je pogodno za kaše i za određene kolače poput koha i tri leće. Ponekad ga možete i staviti u testo za hleb.

Polubelo T-850 ili T-750

Posebno je pogodno kada mesite hleb jer sadrži više vlakana i obezbeđuje testu da duže ostane sveže.

Integralno (Graham)

Izuzetno je zdravo, ali za puniji i lepši ukus možete ga pomešati i sa drugim tipovima brašna.

Pročitajte još: PERUTANJE, TAMNE FLEKE ILI DEPIGMENTACIJA? Otkrijte “švajcarsku tajnu” zdrave kože

Kukuruzno i ražano T-750, T-950 i T-1250

I ovo su zdrave vrste brašna i mogu biti mlevena u različitoj veličini zrnevlja. Kako se teže mesi, poželjnije i lakše je da se pomeša sa osnovnim belim brašnima u odnosu 50 : 50.

Bonus video:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU