Oglas
· · Komentari: 0
kafoholičari

Dan BEZ KAFE ne možemo da zamislimo,ali da li znate šta se dešava kada prestanete da je pijete?

Kafa ne doprinosi samo povećanju energije, već i smanjenju rizika od dijabetesa

1650282886_coffee-1974841_1280.jpg
Photo: Pixabay
Oglas

LJubitelji kafe će se složiti - teško da postoji veći užitak od prvog gutljaja omiljene kafe, u bilo koje doba dana. Upravo zato, čak i kada dobrovoljno želite da se odreknete ovog rituala iz kog god razloga, znajte da neće biti lako.  Iako u kafi postoji preko 800 jedinjenja, najviše i najčešće se govori o kofeinu. Ovaj sastojak se brzo apsorbuje u krvotok te nam obezbeđuje energiju i budnost koje su nam ujutru najpotrebnije.

Dejstvo kofeina prestaje nakon četiri do šest sati.

Za odraslu osobu, 400 mg kofeina dnevno smatra se bezbednim, a to je otprilike tri do četiri šoljice kafe. No, kafa takođe doprinosi povećanoj hipertenziji, kao i anksioznosti, paničnom poremećaju i nesanici, naročito kod osetljivijih osoba. Ukoliko osećate da kofein negativno utiče na vas, možete da pokušate sa detoksom. Na taj način ćete videti kako vaše telo reaguje i otkriti šta mu je zaista potrebno. 

Photo: Pixabay

Kako deluje kofein?

Kofein utiče na mnoge fiziološke funkcije: raspoloženje i budnost, krvni pritisak i funkciju srca, funkciju disanja i rad bubrega, imunološku i crevnu aktivnost, performanse vežbanja i ciklus spavanja i buđenja. To radi tako što se vezuje za specifične receptore u celom telu, uključujući stimulisanje dopamina u prefrontalnom korteksu (oblast u prednjem delu mozga koja je važna za donošenje odluka koje se zasnivaju na nagradi ili da li se nešto percipira kao dobro) i kaudatno jezgro (deo mozga koji pomaže u regulisanju motoričke aktivnosti i ciklusa spavanja i buđenja). Uklanjanje kofeina iz ishrane, uticaće na ove funkcije. 

PROČITAJTE JOŠ: Mesto gde se KUPAJU VILE I VEČNO VEZUJU ZALJUBLJENE: Na ovom mestu stvara se jedan od NAJVEĆIH VODOPADA u Srbiji

Simptomi nakon prestanka sa unošenjem kofeina

Simptomi "odvikavanja" od kafe mogu biti prilično blagi. Javljaju se glavobolja, umor, bol u mišićima, uspavanost, poteškoće u koncentraciji, fluktuacije raspoloženja, uznemireni stomak, žudnja ili nepravilnosti u radu creva. Ponekad simptomi mogu da budu i teži, kao što su promene krvnog pritiska, povraćanje, ukočenost mišića, bol u stomaku i probavne fluktuacije. Tipično, simptomi detoksikacije počinju 12-24h nakon poslednje šolje kafe, dostižu vrhunac oko 20-51h nakon toga i traju dva do devet dana. Da bi simptomi bili što blaži, savetuje se postepeno isključivanje kofeina iz dnevne rutine. 

Photo: Pixabay

Alternative kofeina

Kafe bez kofeina ili pak kafe sa manje kofeina mogu vam pomoći u procesu "odvikavanja", no, imajte na umu da čak i kafe bez kofeina nisu 100% takve (one mogu da sadrže 2-15 mg kofeina po šolji i proizvođači nisu dužni da to naglašavaju iako jesu dužni da uklone 97% kofeina iz zrna kafe).

Pročitajte jos: Ofarbajte jaja ALUMINIJUMSKOM FOLIJOM: Neobična, ali jednostavna tehnika

Čajevi sa kofeinom su takođe dobar izbor, naročito crni (ima 50 mg kofeina u šolji u poređenju sa 95 mg u šolji kafe) i zeleni (30 mg po šolji). Drugi biljni čajevi su bez kofeina.  Na kraju, šta god da odlučite - samo neka bude postepeno, kako biste imali vremena da osetite šta vam najviše prija.

BONUS VIDEO:

 

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas