KAPONATA ZA RUČAK: Mediteransko jelo punog ukusa koje prija i balkanskom senzibilitetu (RECEPT)

Jovana Pejinovic

11. 05. 2022. 000000 11:40

Foto: Printskrin/Jutjub

Ova autentična kaponata je negde između čorbe i salate. Slatko-kisele patlidžane mešate sa slanim maslinama, kaparima i pikantnim paradajzom. Najbolje je jesti na sobnoj temperaturi ili samo toplo, ovo je naš ručak iz snova, poslužen sa hrskavim hlebom.

Sastojci

  • 4 srednja patlidžana, iseckana na kockice veličine 2 cm
  • soli i sveže mlevenog crnog bibera
  • 3-4 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 1 luk, seckani
  • 2 štapića celera, iseckana
  • 400 g seckanog paradajza
  • 100 g zelenih maslina
  • 3 kašike kapara, oceđenih i iseckanih
  • 2 kašike crvenog vinskog sirćeta
  • 1½ kašike šećera, ili po ukusu
  • šaka peršuna, seckanog
  • ekstra devičansko maslinovo ulje 

Pročitajte još: LAST MINUTE AKCIJA - PRAVA ATRAKCIJA U WAYOUT-U

Priprema

Patlidžane posolite i ostavite da se ocede u cedilu 30 minuta.

Zagrejte malo maslinovog ulja u većem tiganju i pržite patlidžan na umerenoj vatri 10 minuta. Kada omekša i porumeni, ostavite sa strane. Možda ćete to morati da radite u serijama.

U tiganju zagrejte preostalo maslinovo ulje i lagano propržite luk i celer dok ne omekšaju i ne postanu providni, ali ne da porumene. Dodajte paradajz, masline i kapare, začinite solju i sveže mlevenim crnim biberom i kuvajte 20 minuta dok se smesa ne zgusne.

Pročitajte još: Recept za PROLEĆNO PEČENO PILE: Sve se pravi u "JEDNOM LONCU", a kombinacija će vas oduševiti

U posebnoj posudi pomešajte crveno vinsko sirće i šećer. Dodajte ovo u tiganj sa patlidžanom i kuvajte 10 minuta. Gotov je kada se crno vinsko sirće upije.

Prebacite kaponatu u veću činiju, dodajte seckani peršun i dobro promešajte. Prelijte ekstra devičanskim maslinovim uljem za serviranje. Poslužite toplo ili na sobnoj temperaturi.

BONUS VIDEO: