Kada su u pitanju položaji za spavanje, najbolje je ležati na boku, a evo i ZAŠTO

Nevena Todosijević

28. 05. 2022. 000000 21:30

Photo: Unsplash

Stručnjak za holističko zdravlje kaže da je to najvažniji deo dana, koji utiče na fizičko, mentalno i emocionalno blagostanje, i da je osnova za svako dobro putovanje. Nije važna samo količina sna, već i kvalitet. Konkretno, važnu ulogu u tome igra koliko dobro dišete dok spavate.

Spavanje na stomaku

Photo: Unsplash

„Spavanje na stomaku je najgore. Ono napreže mišiće glave, vrata i vilice, napreže zglobove vilice, takođe može da uvrne donji deo leđa i karlicu. Zamislite da iscedite mokar peškir i to je ono što radite svojoj mišiće i zglobove dok spavate na stomaku. Takođe može ograničiti vašu sposobnost da dobro dišete dok spavate."

Spavanje na leđima

Photo: Unsplash

„Spavanje na leđima je bolje, ali može takođe da predisponira da donja vilica, za koju je pričvršćen vaš jezik, padne na zadnji deo grla i ograniči ili čak potpuno blokira vaše disanje i disajne puteve. To je problem koji se ponekad pojavljuje kao hrkanje, ali može biti i opstruktivna apneja u snu, koja može dramatično uticati na vaše mentalno i fizičko zdravlje, pa čak i biti opasna po život."

Spavanje na boku

Photo: Unsplash

PROČITAJTE JOŠ: Mesto gde se KUPAJU VILE I VEČNO VEZUJU ZALJUBLJENE: Na ovom mestu stvara se jedan od NAJVEĆIH VODOPADA u Srbiji(FOTO)

„Spavanje na bočnoj strani je verovatno najbolje, posebno sa dobrim jastukom za glavu i dodatnim jastukom pored sebe kako biste podržali nogu koja ne leži na dušeku. Iz strukturalne, neurološke i mišićne perspektive, kao i za vašu disajnim putevima, blaži je za telo. Takođe je bolji za varenje, posebno ležeći na levoj strani, s obzirom na to gde jednjak ulazi u stomak."

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

BONUS VIDEO: