Napravite KROFNE koje će svi ukućani obožavati: Recept kom nećete moći da odolite

Magazin Praksa

14. 06. 2022. 000000 18:00

Foto: Pinterest

Ukoliko želite da dobijete pohvale svih prisutnih, probajte ovaj recept. Krofne su mnogima omiljena poslastica, bez obzira na godine, iako ih možda malo više vole deca.

Potrebni sastojci: 

800 gr brašna
2 jaja
400 ml mleko ( mlako )
50 gr kvasca ( svezeg )
1 kašika puna šećera
1 kafena kašicica soli
50 ml ulja
po želji strugana korica jednog limuna
sećer u prahu za posuti
nadav po želji
razne glazure po želji

Pročitajte još: Spremljeno po baka Jelinom receptu: Najsočnija i neodoljiva piletina sa krompirom (RECEPT/VIDEO)

Način pripreme: 

Umutite toplo mleko, izmrvljen kvasac i šećer. Dodajte ostale sastojke ( 50 ml ulja, 2 cela jaja, so, brašno i limunovu koricu ako želite), pa umesite testo. Prekrijte vanglu i neka stoji na toplom dok ne nadođe. Premesite je i neka nadolazi ponovo. Na pobrašnjenoj radnoj površini testo razviti na 1 cm debljine. Iz testa vaditi krofne okruglom modlom ili cašom. Izrezano testo za krofne ređati na pobrašnjenu radnu površinu. Prekriti kuhinjskom krpom i neka stoji 20-30 min. Šerpa u kojoj će se pržiti krofne treba da je široka i niska (da bi se krofne lakše okretale). Krofne pri prženju treba da plivaju u ulju (nikako da dodiruju dno). Ulje ne treba biti previše toplo. Malo nauljite ruke, uzmite testo za krofne i spuštajte u ulje onu stranu koja je bila gore. Pržiti istovremeno 4 krofne. Preklopiti poklopcem i pržiti dok krofna ne poraste, a potom skinuti poklopac, okrenuti krofne na drugu stranu i peći do kraja. Pržene krofne stavlajti na kuhinjski papir da se upije visak masnoće. Možete stavljati razne glazure, posuti ih šećerom u prahu, a one su i same po sebi ukusne. Uživajte, prijatno!

BONUS VIDEO: 

 

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU