Ovu namirnicu deca mrze da jedu, a ona kao da ima super moći: Recept za jelo sa KELJEM koji će jesti i najprobirljiviji

Magazin Praksa

20. 06. 2022. 000000 14:30

Foto: Pixabay

Sigurno ga pamtite kao nešto užasno što su vas mama i baka terale da jedete kad ste bili mali jer je zdravo. A upravo tako mnogi steknu mišljenje da ono što je zdravo mora i da bude bezukusno. Pokušajte sa ovim jelom kako biste se razuverili. 

Pričitajte još: Venera ulazi u Blizance 23. JUNA i ostaje do 18 JULA: Koje će sve promene doneti?

Kelj je dobar za detoksikaciju i bogat je gvožđem i kalcijumom. Nova istraživanja su pokazala da kelj može da potpuno detoksikuje organizam i da reguliše opšte stanje organizma jer dopire čak do DNK. Za to je zadužen izotoicijanat, koji nastaje iz molekula kelja. Kelj ima u sebi više gvožđa po kaloriji nego govedina, a više kalcijuma po kaloriji nego mleko i lakše se apsorbuje u orgnizmu od mlečnih proizvoda. Bogat je vlaknima i sadrži omega-3 i 6 masne kiseline. 

Pored svih ovih zdravih pogodnosti, izuzetno je ukusan u hrani. Isprobajte ovaj recept. 

Potrebni sastojci:

kelj - 1 glavica, sa što više tamno zelenih listova
beli luk - 2 - 3 čena, sitno iseckan
sok od limuna - 1 kom, veći
ekstra devičansko maslinovo ulje
morska so

Način pripreme: 

Spoljašnje listove kelja dobro oprati pod mlazom vode, odseći dršku celom dužinom lista i iseći na trake. Ostatak glavice iseći na četvrtine, odstraniti koren pa i njih isto narezati. Staviti isečen kelj u lonac sa provrelom vodom i kuvati ga 10 minuta. Izručiti u cediljku i ostaviti da se dobro ocedi. Preručiti kelj iz cediljke u odgovarajuću posudu, posoliti, preliti ekstra devičanskim ili susamovim uljem i limunovim sokom ili soja sosom. Posuti seckanim belim lukom i dobro promešati. Servirati kao salatu ili prilog mesu. Idealna za osveženje u vrelim danima. Uživajte!

BONUS VIDEO:

 

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU