Da li izbegavate SUNCE i patite od ALERGIJA? Evo koji vitamin je vaše organizmu HITNO POTREBAN

Kristina Malešević

09. 07. 2022. 000000 19:30

Foto: Pixabay

Ukoliko izbegavate sunce, patite od alergija na mleko ili se pridržavate stroge veganske dijete, možda ćete biti u opasnosti od nedostatka vitamina D. Poznat kao vitamin sunca, vitamin D proizvodi telo kao odgovor na kožu koja je izložena sunčevoj svetlosti. On se prirodno javlja u nekoliko namirnica, uključujući neke ribe, ulja riblje jetre i žumanca i u obogaćenim mlečnim proizvodima i proizvodima od žitarica.

Pročitajte još: MED u službi lepote: Napravite savršenu masku za lice prema vašem tipu kože

Vitamin D je neophodan za jake kosti, jer pomaže telu da koristi kalcijum iz ishrane. Nedostatak ovog vitamina se povezuje sa rahitisom, bolešću u kojoj se koštano tkivo ne mineralizuje pravilno, što dovodi do mekih kostiju i deformiteta skeleta. 

Simptomi i zdravstveni rizici nedostatka vitamina D

Simptomi bola u kostima i slabosti mišića mogu signalizirati da imate nedostatak vitamina D. Međutim, za mnoge ljude, simptomi su suptilni. Ipak, čak i bez simptoma, premalo vitamina D može predstavljati zdravstveni rizik. 

Kako proveriti da li nam nedostaje vitamin D?
Najtačniji način da se izmeri koliko vitamina D ima u vašem telu je test krvi za 25-hidroksi vitamin D. Nivo od 20 nanograma/mililitar do 50 ng/mL smatra se adekvatnim za zdrave ljude. Nivo manji od 12 ng/mL ukazuje na nedostatak vitamina D.

Istraživanja sugerišu da bi vitamin D mogao da igra ulogu u prevenciji i lečenju brojnih različitih stanja, uključujući dijabetes tipa 1 i tipa 2, hipertenziju, netoleranciju na glukozu i multiplu sklerozu.

Pročitajte još: Svete biljke koje će vas štititi ukoliko ih budete gajili u svom dvorištu: Ove 4 biljke će vam pomoći, a mogu imati i lekovito dejtvo (FOTO)

Uzroci nedostatka vitamina D

Nedostatak vitamina D može nastati iz razloga što ne konzumirate preporučene nivoe vitamina tokom vremena. Ovo je verovatno ako pratite strogu vegansku ishranu, jer je većina prirodnih izvora životinjskog porekla, uključujući ribu i riblje ulje, žumanca, obogaćeno mleko i goveđu jetru. Evo najbolje hrane sa vitaminom d za vegetarijance.

Pročitajte još: Najdominatnije žene rađaju se u ova ČETIRI ZNAKA: Uživaju da budu glavne u svakoj situaciji

Verovatno je da je i  vaše izlaganje sunčevoj svetlosti vrlo ograničeno. Kako telo proizvodi vitamin D kada je vaša koža izložena sunčevoj svetlosti, možda ćete biti izloženi riziku od nedostatka ako ste vezani za kuću, živite u severnim geografskim širinama, nosite dugu odeću ili pokrivače za glavu iz religioznih razloga ili imate zanimanje koje sprečava izlaganje suncu. Tokom zime, nedostatak vitamina D može biti češći jer je dostupno manje sunčeve svetlosti.

Određeni medicinski problemi, uključujući Crohnovu bolest, cističnu fibrozu i celijakiju, mogu uticati na sposobnost creva da apsorbuje vitamin D iz hrane koju jedete

Vaši bubrezi ne mogu da pretvore vitamin D u njegov aktivni oblik. Kako ljudi stare, njihovi bubrezi su manje sposobni da pretvore vitamin D u njegov aktivni oblik, čime se povećava rizik od nedostatka vitamina D. Takođe, digestivni trakt ne može adekvatno da apsorbuje vitamin D. Određeni medicinski problemi, uključujući Crohnovu bolest, cističnu fibrozu i celijakiju, mogu uticati na sposobnost creva da apsorbuje vitamin D iz hrane koju jedete.

Lečenje nedostatka vitamina D

Lečenje nedostatka vitamina D uključuje dobijanje više vitamina D - kroz ishranu i suplemente. Iako ne postoji konsenzus o nivoima vitamina D potrebnim za optimalno zdravlje - a verovatno se razlikuje u zavisnosti od starosti i zdravstvenih stanja - koncentracija manja od 20 nanograma po mililitru se generalno smatra neadekvatnom i zahteva lečenje.

Pročitajte još: Da li znate u kojim starosnim godinama je NAJBOLJI SEKS? Odgovor će vas ODUŠEVITI

Ako ne provodite mnogo vremena na suncu ili uvek pazite da pokrijete kožu, jer krema za sunčanje inhibira proizvodnju vitamina D, trebalo bi da razgovarate sa svojim lekarom o uzimanju suplementa vitamina D, posebno ako imate faktore rizika za nedostatak vitamina D .

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU