Budite OPREZNI: Samo ovi mlečni proizvodi su dozvoljeni kod INSULINSKE REZISTENCIJE

Kristina Malešević

09. 07. 2022. 000000 15:30

Foto: Pixabay

Dijagnoza insulinske rezistencije zapravo predstavlja odbrambeni mehanizam od prekomernog unosa šećera, odnosno metaboličko stanje usled koga dolazi do porasta nivoa insulina u krvi, kada ćelije postaju otporne na njegovo dejstvo jer insulin nije u stanju da obavlja svoju primarnu funkciju u organizmu, a to je regulacija nivoa glukoze u krvi.

Pročitajte još: Važnost čaše vode nakon buđenja: Povećajte energiju i pokrenite varenje

U ovom stanju organizma neophodno je voditi računa o ishrani i unosu namirnica koje će šećer u organizmu držati na normalnom novou. Donosimo vam spisak mlečnih namirnica koje su dozvoljene kod ovakvog stanja organizma, a koje savetuje nutricionista Marija Milanović.

Preporuka je ograničiti upotrebu mlečnih proizvoda do 3 puta nedeljno...

- Preporučujem trajno izbacivanje kravljeg mleka iz ishrane. Preporuka je ograničiti upotrebu mlečnih proizvoda do 3 puta nedeljno. Ukoliko je insulinska rezistencija udružena sa sindromom policističnih jajnika, preporuka je imati periode bez mlečnih proizvoda makar mesec dana, zato je dobro sproveoditi post koji i sama primenjujem - navela je ova nutricionistkinja na društvenim režama, gde redovno daje savete o ishrani.

Pročitajte još: MED u službi lepote: Napravite savršenu masku za lice prema vašem tipu kože

Dozvoljeni mlečni proizvodi

Prvo pravilo je izbegavanje kravljeg mleka. Dozvoljena je pavlaka, kefir, kiselo mleko, grčki jogurt, pavlaka. Nutricionistkinja preporučuje i urdu, skroz nemasni sir i još nekoliko namirnica koje možete pogledati u objavi koja sledi.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU