Narodni recept za vikend slatkiš iz BAKINOG KUVARA: Isprobajte izvrnutu pitu sa ŠLJIVAMA (RECEPT/FOTO)

Kristina Malešević

12. 08. 2022. 000000 20:00

Foto: InstagramScreenShot/moja_taverna

Deserti koje pripremamo preko vikenda treba da podsećaju na mirise i ukuse detinjstva, upravo one mirise i ukuse koji su nas nekada okupljali oko zajedničke trpeze...

Pročitajte još: OPREZ! Ovo su SMRTNE DOZE običnih namirnica

Sastojci za karamel preliv:

  • 125 grama šećera,
  • 60 grama putera.

Sastojci za testo:

  • 2 jajeta,
  • 150 grama šećera,
  • 125 grama putera,
  • 1 vanilin šećer,
  • prstohvat soli,
  • 80 mililitara mleka,
  • 2 kašičice praška za pecivo,
  • 250 grama brašna,
  • 600-700 grama šljiva.

Priprema kolača:

Šljive očistite od koštica i isecite na četvrtine. Istopite 125 grama putera za testo na srednjoj temperaturi i stavite sa strane da se prohladi.

Šećer istopite sa puterom uz stalno mešanje da se napravi lep gust karamel. U tepsiju prečnika oko 24 centimetara sipate karamel i lepo rasporedite po dnu. Ređajte šljive po karamelu, što gušće to bolje, biće sočniji kolač.

Pročitajte još: Tri trenda iz 60-ih godina i danas osvajaju žene širom sveta: Donose duh prošlog vremena i neprolaznu eleganciju (FOTO)

Uključite rernu na 180 stepeni. Umutite jaja penasto, dodajte ostale sastojke i izmiksajte kratko Smesu rasporedite preko šljiva. Pečete kolač oko 40 minuta. Proverite čačkalicom dali je pečen
Ostavite kolač da se ohladi 6-7 minuta, ne duže, jer će se karamel ohladiti i zalepiti. Malo nožem prođite po ivici da oslobodite kolač od tepsije, mada ne bi trebalo da se zalepi jer ima dosta putera. Poklopite kolač tanjirom i brzo prevrnite kolač u tanjir. Ne treba ni da kažem da pazite da se ne izgorite...

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU