Mitovi o AKNAMA: Da li je čokolada glavni krivac?

Kristina LJubisavljević

01. 09. 2022. 000000 18:30

Foto: Profimedia

Verovatno ste se pitali šta možete da uradite da sprečite pojavljivanje tih crvenih neprijatnosti. Mnogi faktori mogu doprineti aknama, uključujući hormone, genetiku, životnu sredinu, proizvode za kožu, lekove i određena zdravstvena stanja.

Ono što jedete takođe može da igra ulogu. Ipak, postoje mnoge tvrdnje u koje verujemo, a koje zapravo nisu u potpunosti ispitane.

Mit 1: Samo tinejdžeri dobijaju akne

Ako imate akne, a odrasli ste, niste sami. Akne se javljaju kako se hormoni menjaju. Određeni hormoni izazivaju povećanje sebuma, ulje u žlezdama kože, kao i povećan rast ćelija kože. Ova dva faktora, u kombinaciji sa nagomilavanjem starih ćelija kože, dovode do akni. Za mnoge ljude, akne dostižu vrhunac tokom puberteta, ali mogu da se nastave i tokom odraslog doba. Neki ljudi imaju akne sa kasnim početkom ili akne koje počinju nakon 25. godine. Akne kod odraslih mogu da budu povezane sa hormonima i endokrinim poremećajima, genetikom, stresom, upotrebom kozmetike, upotrebom duvana, ishranom i određenim lekovima, između ostalih faktora.

Pročitajte još: Prednosti ispijanja ČAŠE CRNOG VINA SVAKOG DANA: Od lepše kože do boljeg sna

Mit 2: Čokolada je loša za vašu kožu

Istraživanje o tome da li čokolada izaziva ili pogoršava akne je u najboljem slučaju kontradiktorno, piše Healthline. Pošto čokolada sadrži sastojke kao što su šećer i mleko, koji mogu da doprinesu stanju kože kod nekih ljudi, teško je otkriti da li je čokolada pravi krivac. Pored toga, većina studija koje procenjuju veze između ishrane i akni uopšte su male, a istraživači ne mogu da kontrolišu okruženje učesnika, kao što je druga hrana koju jedu, lekovi koje uzimaju ili ponašanja koja bi mogla da doprinesu njihovim aknama.

Međutim, istraživanje je pokazalo da ljudi koji konzumiraju ishranu bogatu rafinisanim ugljenim hidratima i dodatkom šećera imaju veću verovatnoću da dožive akne od onih koji to ne čine. Starija istraživanja sugerišu da hrana sa visokim glikemijskim indeksom (GI) – koja uzrokuje brz porast šećera u krvi nakon što je pojedete – može doprineti aknama. Ali većina studija o ulozi GI u razvoju akni je mala, a nalazi se sukobljavaju. Ipak, ako mislite da ste primetili povećanje akni nakon konzumiranja čokolade, razmislite o prelasku na tamnu čokoladu, koja ima manje šećera od mlečne ili bele čokolade.

Pročitajte još: Da li se budite u toku noći? Telo vam šalje signal da usporite i proverite da li je sa vašim zdravljem sve u redu

Mit 3: Mlečni proizvodi su krivi za akne

Već dugo se postavlja pitanje da li konzumiranje mlečnih proizvoda izaziva akne, a istraživanja se još uvek pojavljuju.

- Pretpostavlja se da određene vrste mlečnih proizvoda mogu doprineti nastanku akni kod nekih ljudi. Ovo je verovatno zbog mlečnih proizvoda koji povećavaju lučenje insulina i nivoe IGF-1, što može dovesti do povećanog nivoa androgenih hormona i proizvodnje sebuma - rekla je za Healthline Jillian Greaves, integrativni i funkcionalni dijetetičar.

Dakle, iako mlečni proizvodi mogu biti problematični za neke ljude, veza nije tako jasna kao što ljudi često predstavljaju. Potrebno nam je više kvalitetnog istraživanja o potencijalnoj vezi između mlečnih proizvoda i akni.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU