Princ Vilijam viđen prvi put od smrti kraljice Elizabete: Potpisao važan dokument za proglašenje kralja (FOTO)

Kristina LJubisavljević

10. 09. 2022. 000000 11:40

Foto: YouTube/ Printscreen/ Sky News

Kraljica Elizabeta II preminula je u četvrtak, 8. septembra u kuću u Balmoralu, svojoj omiljenoj rezidenciji. Odmah po njenoj smrti do tada princ, Čarls, postao je kralj, a danas je upriličena i zvanična ceremonija proglašenja.

Princ Vilijam prvi put je viđen nakon smrti kraljice na jutrošnjem događaju, dok potpisuje proglas koji njegovog oca proglašava kraljem.

Pročitajte još: Kejt Midlton viđena prvi put od smrti kraljice Elizabete: Princeza sva u crnom (FOTO)

Novoimenovani princ od Velsa bio je deo Pristupnog saveta koji je danas formalno imenovao kralja Čarlsa za suverena. Princ Vilijam je ovom prilikom prvi put viđen nakon smrti svoje bake. Vilijam je sve vreme imao ozbiljan izraz lica, a na licu mu se jasno očitavala tuga. Poznatno je koliko je bio vezan za baku, posebno nakon što mu je majka, princeza Dajana, nastradala.

Foto: You Tube/ printscreen/ sky news

Među onima koji su potpisali Proklamaciju bili su i kraljica supruga, Kamila, kenterberijski nadbiskup i premijer.  Čitajući tekst proglasa, činovnik veća je u prostoriju izjavio „Bože čuvaj kralja“, a prepuna prostorija je ponovila čuvenu frazu.

Čarls je nakon što je objavio smrt majke održao govor u kome se zakleo da će slediti njen „inspirativni primer“.

- Znam koliko duboko vi i cela nacija, a mislim da mogu reći i ceo svet, saosećate sa mnom u ovom nenadoknadivom gubitku koji smo svi pretrpeli. Danas sam ponosan što ga stvaram princa od Velsa. Sa Ketrin pored njega, naši novi princ i princeza od Velsa će, znam, nastaviti da inspirišu i vode naše nacionalne razgovore, pomažuću drugima - rekao je novi kralj.

Pročitajte još: Kamila će postati KRALJICA nakon krunisanja Čarlsa III: Svi detalji ljubavi između "rasturačice brakova" i budućeg kralja

Kejt Midlton, supruga princ Vilijama, prva je osoba koja koristi titulu princeze od Velsa od princeze Dajane. Deca para su sada i princ Džordž, princeza Šarlot i princ Luis od Velsa. Nakon objave, izvor je rekao da Kejt

Kralj Čarls je takođe u obraćanju dao priznanje i princu Hariju i Megan Markl. Rekao je da želi da „iskaže svoju ljubav prema Hariju i Megan dok nastavljaju da grade svoje živote u inostranstvu“, piše The Sun. 

BONUS VIDEO

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU