Nemoguće joj je odoleti: Keks torta sa kafom spremljena po baka Jelinoj recepturi (RECEPT/VIDEO)

Jelena Knežević

22. 10. 2022. 000000 08:40

Foto: Bakina kuhinja

Iz bakine kuhinje stiže nam recept za omiljenu čokoladnu tortu sa keksom. Idealno kremast i hrskav desert za subotu.


Potrebno je:

 

  • 600 gr keksa
  • 150-200 gr čokolade za kuvanje
  • 150 gr maslaca ili margarina
  • 200 gr mlevenih oraha
  • 2 pune kašike gustina
  • 1/2 l mleka
  • 3 jaja
  • 100-150 gr šećera
  • 1 kesica vanilinog šećer
  • mleko 200 gr + nes kafa kesica
  • 1 kašika ruma

Pročitajte još: Baka Jelin recept za najmekšu pogaču koju ćete probati: Osvaja na prvi zalogaj (RECEPT/VIDEO)

Priprema:

  1. Jaja sa šećerom (oko 100 gr) umutiti malo mikserom, pa staviti na paru. Mešati sve dok se ne zapare i zgusnu. Ubaciti čokoladu i seckan puter ili margarin. Kad se istopi dodati mlevene orahe i na kraju rum. Ostaviti u frižideru da se stegne oko 30 minuta. 
  2.  U skuvano mleko dodati vanilin šečer, a gustin rastvoriti u malo mleka. Dodati šećera po želji pa zakuvati gustin.
  3. Pokriti folijom i ostaviti da se ohladi. Dodatavati u gustin i ohlađenu čokoladu i dobro sjediniti.
  4. 200 ml mleka zagrejati dobro i dodati nes kafu, pa provući keks kroz smesu. Natopljeni keks ređati u pleh veličine 30x20 cm. Svaki red premazati filom do utroška.
  5.  Odozgo takođe premazati filom ili preliti rastopljenom čokoladom.
  6. Ostaviti u frižideru da se dobro ohladi i upije.


Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU