Oglas
· · Komentari: 0

Sorta kupusa SRPSKI melez je idealna za pripremanje ZIMNICE: Tolerantna je na hladnoću, a može vam UŠTEDETI novac

Ako i dalje ne znate za koju sortu da se odlučite, pogledajte koje prednosti ima srpski melez

1666347638_foto-pixabay-kupus.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Ukoliko vam je potreban kupus za pripremanje zimnice, sorta srpski melez je pravi izbor. Ovo čudesno povreće spada u sorte kupusa koje se kod nas najčešće gaje za jesenju upotrebu.

Od ove sorte kupusa se dobijaju glavice ujednačene veličine, a ono što ih izdvaja od ostalih jeste to što ima veliki broj listova po glavici. Što svima nama, priznaćete, u ovim vremenima, mnogo znači za uštedu u domaćinstvu.

Prema rečima stručnjaka kupus je biljka koja je tolerantna na hladnoću, što znači da je možemo brati čak i kada prođe prvi mraz, te se često može videti u baštama naših domaćica, ali i na na trpezama.

Oni koji su se odlučili da ovu povrćku kosriste za zimnicu, savet je da glavice kupusa koje će koristiti za pripremanje zimnice najbolje je da nakon branja ostavimo da odstoje nekoliko dana. Nakon toga, možemo ih poređati u burad ili bačve i ukiseliti ih. Najbolje vreme za njegovo kiseljenje jeste krajem oktobra i početkom novembra kada se i bere.

Takođe, poznato je da je sorta srpski melez dobra i za salatu, zato što sadrži dovoljno vode, odnosno, veoma je sočna.

Pročitajte još: Kompot od jabuka i šljiva: Poslastica koju su spremale naše bake (RECEPT)

Evo recepta kako da spremite savšenu zimnicu od srspkog melez kupusa

Pre svega očistite glavice od spoljnog lišća. Nožem izdubite kočanjku ili napravite kraće rezove u obliku krsta, pa posložite glavice u bure. Na primer, za bure od 120 litara, trebaće vam između 50 i 60 kilograma kupusa. Kada ste glavice poređali i uglavili, ubacujete slanu vodu. U bure pomenute veličine staje oko 60 litara vode, koju ćete dodavati raspoloživim sudovima i u njih prethodno dobro otopiti so. Na ovu veličinu bureta i količinu kupusa biće vam potrebno dva i po kilograma soli. Posle toga, površinske glavice u buretu treba pritisnuti letvicama da ih voda u celosti prekrije - i narednih dana zaslanjenu vodu pretakati nekoliko puta pomoću slavina ili creva.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas