Napravite SLATKIŠ DETINJSTVA po originalnom receptu: Evo kako se sprema KONDENZOVANO MLEKO

Kristina Malešević

19. 05. 2023. 000000 17:00

Foto: Shutterstock

Pre svega, morate odabrati kvalitetan proizvod. Trebalo bi da bude najmanje 8,5% masti i da sadrži samo mleko i šećer. Bilo kakvi aditivi - arome i stabilizatori će oboriti vaš rad. A takvo kondenzovano mleko, čak i uz produženo kuvanje, neće se zgusnuti do prijatne bogate boje karamela.

Pročitajte još: Poslušajte ove savete i tretmani vam neće biti potrebni: Otkrivamo kako bi trebalo da izgleda vaša ISHRANA

Kondenzovano mleko je najbolje kuvati u tegli u šerpi sa debelim dnom, a voda treba da prekriva teglu tokom celog kuvanja. Važna tačka: etiketa sa tegle mora da se skine, a ako je na plehu ostalo lepka, onda je umotajte u film za hranu, inače se lepak kasnije neće isprati sa posude.

Vreme kuvanja zavisi od konzistencije koju želite da dobijete kondenzovano mleko:

Pročitajte još: Otkrivamo 5 načina kako da pijete više vode dnevno

  • Ako nameravate da koristite mleko za punjenje palačinki i fritula, onda će ceo proces trajati više od sat vremena. Dobijena nežna i vodenasta masa je savršena za planiranu kulinarsku akciju.
  • Da biste dobili kremu boje karamele, potrebno je da kuvate kondenzovano mleko 2-2,5 sata.
  • Ako želite da dobijete gustu smeđu masu u kojoj se kašika zaglavi, pripremite se za dug proces. Ovo će vam trebati najmanje 3,5 sata.
  • Da tegla ne bi eksplodirala, nakon ključanja vode, potrebno je da je ključa na najmanjoj vatri i da sve vreme pratite nivo vode. Nakon isteka vremena, isključite šporet i ostavite da se tegla dobro ohladi na ringli.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU