Ulenjili su se tokom RASPUSTA? Imamo RECEPT kako deci vratiti radne navike

31. 08. 2020. 000000 09:20

Foto: Depozitfoto

Tokom letnjeg raspusta deca izgube onoliko znanja koliko su stekla za mesec dana u prethodnoj školskoj godini, pa čak u proseku i jedan koeficijent inteligencije - zaključili su američki psiholozi na osnovu istraživanja koje su sproveli.

Pročitajte još: DETE koje raste u kući BEZ KNJIGA razvija OPASNU NAVIKU

Ako uzmemo u obzir da su zbog virusa korona školarci imali produženi odmor, jasno je da će im biti još teže da se vrate na staro.

Zbog igrica najveći problem je - logika!

Studija je pokazala da deca najveći problem u svakoj novoj školskoj godini uglavnom imaju sa gradivom iz matematike i maternjeg jezika, jer tokom leta ne rešavaju logičke zadatke i ne pišu, nego igraju igrice ili vreme provode u igri napolju. Zbog toga bi roditelji prvih nedelja u novom razredu trebalo da rade sa njima najviše na tim predmetima, da ih preslišavaju, zadaju im lakše zadatke i motivišu ih da se zainteresuju za učenje.

Pročitajte još: RODITELJI, čuli ste za MONTESORI SISTEM, ali da li znate ko je njegov tvorac?

- Značajno je da odrasli budu uz njih prvi mesec nove školske godine, jer teško da će učenici uspeti sebe da nateraju da opet revnosno uče, čak iako su dobri đaci - upozorava Majkl Džonson, jedan od vođa njujorške studije.

Bez vike!
Zaboravite na viku, galamu i pretnje. To nisu metode koje donose efekte.

Samo strpljivo Foto: Depozit

Mališani će se radije i dalje igrati posle škole, nego što će imati svest da je važno da urade domaći i pripreme se za testove. Zapamtite, vi ste tu da ih podsetite i pomognete im da ponovo izgrade radne navike. Uvek je dobro da se to ne dešava na silu, nego da lepim razgovorom doprete do svog školarca.

Pričajte mu o sledeće raspustu koji će provesti bezbrižno ako sada uči.

Podsetite ga da će, ako bude na vreme uhvatio korak sa novim gradivom, moći da bude bezbrižan na raspustu i da ne brine o popravljanju ocena. Učite i vi sa njim, zašto da ne. Na taj način ćete oboje kvalitetno provesti zajedničko vreme i učvrstiti odnos.

Pročitajte još: Ove osobine poseduju DECA koja su vrlo PSIHOLOŠKI OTPORNA

Džonson tvrdi da će mesec dana laganog rada sa decom sigurno dati rezultate za celu školsku godinu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU