· · Komentari: 0
VASPITANJE

DECA koja kriju PROBLEME od roditelja razvijaju OPASNU naviku

Iako su ovome skloniji dečaci, ni devojčice nisu uvek dovoljno otvorene, pa se povlače u sebe svaki put kada im se desi nešto loše.

1595848998_Depositphotos_75028129_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Ako se vaš mališan opet vratio kući tužnog izraza lica, ali ne želi da vam kaže da li ga je povredio neki drug u igri ili vidite da je ponovo razočaran, a samo ćuti i ne otkriva uzrok neraspoloženja, znači da je na dobrom putu da ima problem sa iskazivanjem emocija.

Pročitajte još: NA NAJLEPŠOJ PLAŽI SOMA BEJA: Izvan buke i gužve, parče raja umočeno u Crveno more (FOTO)

Pročitajte još: Bezazlene NAVIKE mogu biti ZNAK da se kod deteta razvija MENTALNI POREMEĆAJ

Umesto da se povere roditeljima, mališani kriju razloge tuge, ljutnje, straha, pada samopouzdanja, ljubomore... A to nije dobro i mora na vreme da se reaguje.

- Deca moraju da nauče kako da ispolje osećanja, kako da se uhvate ukoštac sa njima i potom da nastave dalje, a ne da pokušavaju da ih potisnu - upozorava Viki Panaćione, dečji psiholog i osnivač Instituta za bolje roditeljstvo u Melburnu.

Dete uvek pitajte da li ima ideju kako da reši problem koji se pojavio?

Ako mališani osećaju da ne treba da imaju emocije ili da su njihova osećanja loša, počeće da ih potiskuju i neće uspeti da prihvate strategije zdravog suočavanja. Pogrešno je uljuljkivati ih.

Ne smeju da potpiskuju probleme Foto: Depozit

Dobro je da ih pitate o nekom događaju: “Zašto misliš da je do toga došlo?” ili “Imaš li predlog kako bi moglo da se reši?”, jer bi tako mogli da ih podstaknete da se pozabave problemom koji ih muči, a ne da ga guraju pod tepih.

Stručnjaci kažu da je važno da odrasli naprave takvu atmosferu u kući da dete vidi da je tu sigurno i da može da se otvori.

Pročitajte još: RODITELJI ovo PRAVILO morate da znate, sačuvaće vašu DECU od opasnosti današnjice

- Roditelji pružaju znatno veću utehu time što slušaju nego onda kada govore detetu ako imate razumevanje za njegovo raspoloženje, koje svakako varira, tada će ono uvek biti voljno da dođe i otvori vam dušu - tvrdi dr Mel Levin, profesor pedijatrije na Univerzitetu Severne Karoline u Čapel Hilu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.