Ako vam SNOVI nemaju smisla, evo kako ih možete KONTROLISATI (VIDEO)

07. 11. 2020. 000000 22:00

Foto: Depozit

Telo vam je možda mirno, ali, dok sanjate, oči se neprestano vrte u krug. Naučnici su dugo mislili kako se to događa u skladu s onim što mozak vidi u snu, ali do danas ta tvrdnja nije dokazana.

Ipak, činjenica je da tokom sna oči i mozak reaguju slično onome kako bi na iste doživljaje reagovali u budnom stanju, zaključak je istraživanja.

Ono što ostaje svojevrsna enigma je stvarno značenje snova. Usprkos raznim sanovnicima i tumačenjima, nije moguće do kraja odrediti poruke koje nam šalje podsvest. 

Od neverovatnih pejzaža preko životinja koje govore do nadprirodnih moći - snovi znaju biti uistinu bizarni. Međutim, to se sve u datim trenucima čini normalnim iz razloga što deo mozga uopšte ne registruje šta se zapravo događa.

Pročitajte još: Ove okidače GLAVOBOLJE možete sami da sprečite

Italijanski istraživači pomalo su kontroverzno zaključili kako su čudni snovi usko povezani sa psihozom, jer se ljudi lako isključuju iz realnosti i stvaraju pogrešne zaključke. 

Stručnjaci tvrde da snovi i mašta aktiviraju delove u desnoj hemisferi mozga, što se povezuje s obradom reči i njihovih značenja i sa rasuđivanjem situacija. Zanimljiva je spoznaja da je aktivnost mozga manja što je san čudniji, kao da mozak odustaje od njegovog razumevanja. 

Snove je moguće i kontrolisati, što je poznato kao lucidno sanjanje.

Pročitajte još: OSAM SIMPTOMA bolesti koje nikada NE SMETE IGNORISATI

Postoji tehnika kojom se može vežbati ta veština, ali sada je izmišljena i maska koja mozgu šalje signale o željenom snu. Princip je vrlo jednostavan - maska se pre spavanja stavlja na oči, a ostalo je njena briga. Ona prepoznaje u kojoj ste fazi sna i u skladu s time navodi mozak na potrebne radnje. 

Pogledajte u videu kako to funkcioniše:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU