Mesto na kome nikako ne treba ČUVATI LUK: Brzo će se pokvariti

Kristina LJubisavljević

20. 11. 2020. 000000 19:20

Foto: Deposit

Frižider može da dehidrira hleb, stvrdne med i učini krompir slađim. A verovali ili ne, ovo pravilo se odnosi i na luk.

Luk može da ostane svež i do 30 dana ako ga držite na pravom mestu – koje mora da bude suvo i hladno, ali to nikako nije frižider.

Pročitajte još: PAŽLJIVO! Namirnice koje mala deca nikako ne bi smela da jedu!

Evo i zašto.

Kada se luk ohladi, hladna i vlažna sredina u frižideru pretvara skrob u šećere (isto se dešava i sa krompirom) i on postaje mekan ili gnjecav jako brzo. A pritom vam može zasmrdeti frižider i učiniti da sve ima ukus luka.

Umesto toga, držite luk u mrežastoj kesi ili u činiji na suvom, hladnom mestu poput plakara, a sveži mogu da ostanu i na sobnoj temperaturi, ali znatno kraće – 7 dana.

Pročitajte još: Idealno za skidanje kilograma: Voda sa krastavcem

Takođe, nemojte ga stavljati u vreće jer je luku potreban vazduh kako bi disao i nikako ih ne držite zajedno sa krompirom jer on ispušta vlagu koja može ubrzati propadanje luka.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU