· · Komentari: 1
SAVET

Koliko dugo BELI LUK stvarno može da traje i kako znati kada se pokvario?

Prvo je važno znati da je beli luk koji kupujete u prodavnicama sušeni beli luk, što znači da se osušio kako bi se ljuska smanjila i stvorila barijeru koja će ga štiti od vlage.

1598430397_Depositphotos_22257507_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Postoji jedna namirnica koja se nalazi u gotovo svakom domaćinstvu i često se koristi u kuhinji, bez obzira na sezonu ili godišnje doba, a to je beli luk. Ali znate li koliko ga zapravo dugo možete držati, a da se ne pokvari i kako ga sačuvati da biste produžili njegov vek trajanja? Na ova pitanja odgovorila je stručnjak za hranu Wen-Jay Ying.

Pročitajte još: Znate li koja je PAPRIKA ZDRAVIJA? Crvena, žuta ili zelena

Foto: Piksabej

Prvo je važno znati da je beli luk koji kupujete u prodavnicama sušeni beli luk, što znači da se osušio kako bi se ljuska smanjila i stvorila barijeru koja će ga štiti od oštećenja od vlage. - Sušeni beli luk trajaće pet do šest meseci, ako se pravilno skladišti - objašnjava Ying.

Zahvaljujući ljusci belog luka, on se sam održava i čuva unutrašnjost, pa je najbolje da ga ostavite ako želite da potraje. 

Pročitajte još: Na ovim mestima KROMPIR ne treba ČUVATI, a nikako pored OVOG POVRĆA

- Najbolji način čuvanja belog luka je da ga čuvate celog, bez ljuštenja ili odvajanja čenova. Kad odvojite čen od ostatka glavice, smanjuje se rok trajanja, a kad ga ogulite, značajno smanjujete taj rok na samo nekoliko dana - tvrdi. 

Vlaga je neprijatelj belog luka, a za čuvanje je potrebno suvo i hladno mesto!
Foto: Piksabej

- Beli luk držim u delu frižidera gde je manja vlaga. Ako vidim kondenzaciju u frižideru, obavezno ga obrišem suvim papirnim ubrusom - otkriva Ying.

Kao i drugo povrće, možete se okrenuti metodama kiseljenja ili zamrzivaču kako biste produžili rok trajanja. - Ako ga kod kuće imate u velikoj količini, pre nego što omekša, možete ga sačuvati tako što čete da ga ukiselite ili zamrznete, kaže Ying.

Pročitajte još: Stručnjaci šokirali mnoge: Bela čokolada zapravo NIJE ČOKOLADA

Kako prepoznati da li se beli luk već pokvario?

Postoji nekoliko pokazatelja koji sugerišu da je luku prošao rok trajanja. Tamne mrlje i promena boje su loše vesti, kao i mekoća glavice. Šta je sa onim zelenim klicama koje izgledaju kao da se pojavljuju niotkuda? Oni su znak da se luk počeo kvariti, tvrdi Ying.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.