Oglas
· · Komentari: 0
Pesticidi

Kako da najbolje operete voće i povrće od PESTICIDA? Uz pomoć sredstva koje SVI IMAMO

Stručnjaci odavno savetuju da voće i povrće dobro operemo pre konzumacije ili pripreme kao i da ga ogulimo, ako je to moguće. Jedan sastojak koji svi imamo u svom domu pomaže u pranju pesticida koji se koriste u proizvodnji voća i povrća.

1600163001_Depositphotos_53864249_s-2019.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Jedan sastojak koji svi imamo u svom domu pomaže u pranju pesticida koji se koriste u proizvodnji voća i povrća.

Sastojak koji sve domaćice imaju u svom domaćinstvu je soda bikarbona, a ona ima mnogo primena. Američki naučnici istraživanjem su utvrdili da je njena upotreba u ispiranju pesticida sa voća delotvornija od obične vode.

Naučnici  dugo upozoravaju da voće apsorbuje pesticide i da ih je s površine moguće isprati sodom bikarbonom, ali niko do sada nije izmerio koliko su duboko u voće pesticidi prodrli i u kojoj meri ih soda bikarbona može ukloniti.

Foto: Deposit

Pročitajte još: Nikada NE SECITE PERŠUN NOŽEM - evo šta treba raditi sa ZAČINIMA

- Prvi smo se posvetili proučavanju da bismo ustanovili koliko su duboko u voćku pesticidi prodrli i u kojoj ih je meri moguće isprati - rekla je Lili He, naučnica na Univerzitetu Masačusets i jedna od glavnih autorka studije, dodavši da su ona i kolege eksperimentima koristili organske jabuke i dve hemikalije koje se često upotrebljavaju u tretiranju voća u Americi.

Jedna od hemikalija bila je ona pod nazivom tiabendazol koja služi za uništavanje gljivica, a druga pod nazivom fosmet koja uništava štetne kukce.

Zalili su voće najvišom dopuštenom količinom pesticida u skladu sa pravilima. Potom su pokušali da ih isperu običnom vodom i sodom bikarbonom.

Foto: Deposit

Nakon petnaestminutnog ispiranja sodom bikarbonom gotovo sve hemikalije uklonjene su s površine voća.

Pročitajte još: Jedite samo SVEŽE i oslabite uz SIROVU DIJETU

- Kora jabuke puna je nutrijenata, ali u njoj je i puno pesticida. Kada jedete jabuku možete da odlučite da li ćete oguliti koru ili ne. Ali isto to ne možete primeniti kod voća poput grožđa ili kod povrća poput spanaća - rekla je He.

Jedna od metoda je i potapanje voća u vodi, u morskoj soli i soku limuna u trajanju od 10 minuta.

- Smatram da je vrlo važno smanjiti rizik od izloženosti prehrambenih namirnica pesticidima - rekla je He.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas