Praznik je, a kod zuba DžEP! Stomatolog Bukvić savetuje šta da radite

31. 12. 2020. 000000 16:20

Foto: Depozitfoto

Konačnu dijagnozu može da postavi samo stomatolog, a njegova pomoć je potrebna i ako se radi samo o jednom "džepu".

Pročitajte još: Rendgen može da zavara, setoskop da prevari, OVA stvar najpouzdanije utvrđuje upalu pluća

Doktor Danijel Bukvić, stomatolog, kaže da do pojave "džepa" dolazi usled upale desni, a ona može da se proširi i na koren zuba:

Prvi džep je alarm!
Pojava samo jednog "džepa" znak je početka parodontopatije. Osnovni problem u njenom lečenju je što ona ne boli, a može da dovede do ispadanja zuba.- U početnim stadijuma "džepove" oko zuba može da detektuje samo stomatolog - kaže naš sagovornik. - Jedino što pacijent može da primeti je krvarenje desni prilikom pranja zuba.

- Do inflamacije dolazi kada se u naslagama na zubima umnože bakterije koje prelaze na desne. Desni u početku bivaju crveno prebojene, da bi se ta upala vremenom širila dalje ka korenu zuba. NJenom progrediranju naročito pogoduje loša oralna higijena.

Četkajte zube svakog dana, higijena je važna.

Da bi se sprečio razvoj i napredovanje ovog oboljenja, kao i većine drugih oboljenja usta i zuba, neophodno je da se zubi besprekorno "četkaju" svakog dana, kao i međuzubni prostori.

- Ukoliko se "džepovi" ipak formiraju, neophodno je da ih uklonimo - kaže dr Bukvić.

Pročitajte još: Doktor Tiodorović upozorava: Brzo test na koronu iz APOTEKE je brz, ali...

To najčešće radimo kiretažom, odnosno pomoću kirete mehanički odstranjujemo njihov sadržaj. Nakon toga savetujemo dobru oralnu higijenu i uopšte zdrave životne navike. Kada je proces širenja "džepova" uznapredovao i ima ih više, onda je na raspolaganju jedino hirurgija - zaključuje Bukvić.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU