· · Komentari: 0
TRUDNOĆA

Razbijen MIT o trudnoći i zubima: Istina je DRUGAČIJA

Uvreženo mišljenje da trudnoća nepovoljno utiče na zdravlje zuba, ne mora da bude tačno.

1599654578_Depositphotos_139176876_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Ukoliko trudnica posveti dovoljno pažnje zubima, oni će ostati zdravi i svi na broju. Ako trudnica ne preduzme odgovarajuće korake, stvarno se može dogoditi da ostane bez jednog ili više zuba.

Tokom trudnoće neophodno je češće odlaziti na kontrolu kod stomatologa, jer zubi i desni postaju ranjiviji i osetljiviji, što se manifestuje krvarenjem i otokom. U tako otečenim i otvorenim desnima dolazi do zadržavanja ostataka hrane i stvaranja dentalnog plaka, glavnog krivca za pojavu karijesa.

Pročitajte još: Farbate se, a BEBA je na putu, PRESTANITE to da radite bar tokom PRVA TRI MESECA! Ovo je razlog!

Samo rendgen - ne
Strah od zubara zbog zdravlja bebe apsolutno je neopravdan, jer je svaka intervencija bezbedna, poručuju stručnjaci. Jedino je, zbog mogućih posledica po zdravlje bebe, kontraindikovano rendgensko snimanje zuba.

Da se tako nešto ne bi dogodilo, već u prvom tromesečju, neposredno nakon saznanja da je u drugom stanju, trudnica treba da poseti stomatologa. Razlog posete može biti lečenje karijesa, kanala korena zuba ili, u najgorem slučaju, vađenje zuba.

Perite zube i desni posle svakog obroka.

Bez straha za svoje i zdravlje bebe, trudnica može da prihvati i lokalnu anesteziju.

Dobra higijena i meka četkica Foto: Depozitfoto

Pročitajte još: TRUDNICE koje koriste KANABIS zbog jutarnje mučnine RIZIKUJU strašan POREMEĆAJ

Dobra higijena podrazumeva redovno pranje posle svakog obroka. Sa redovnom higijenom usta i zuba ne sme da se prestane, čak i ako je prisutno krvarenje iz desni. Higijena čak mora da se pojača četkanjem desni i zuba mekom četkicom od veštačkih vlakana. Na taj način će krvarenje vremenom spontano da prestane. Zapravo, samo intenzivna higijena smanjiće mogućnost nastanka karijesa.

Karijes izaziva šećer i kisela pljuvačka.

Karijes nastaje i zbog nepravilne ishrane bogate šećerima. Ukoliko se unosi mnogo šećera kiselost pljuvačke postaje povećana, što za posledicu ima, opet, pojavu ovog oboljenja. Kisela sredina je savršena podloga za nastanak karijesa, upozoravaju stomatolozi.

Pročitajte još: Čak i najmanja količina ALKOHOLA u TRUDNOĆI izaziva STRAŠNE POSLEDICE

Mučnina i povraćanje, najčešći pratioci trudnoće, takođe dovode do pojave karijesa. I oni povećavaju kiselost pljuvačke, što može da dovede do oštećenja gleđi, a nakon toga i do nastanka početnog karijesnog žarišta.

Pratite nas na INSTAGRAMU I FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.