Vreme je za SMOKVE: Odličan su izbor magnezijuma i kalcijuma, a dobre i za dijabetičare

Kristina LJubisavljević

21. 01. 2021. 000000 18:20

Foto: Deposit

Smokve mogu da se konzumiraju sveže ili osušene, a njihova prirodna slatkoća čini ih savršenom zamenom za šećer u kolačima i tortama. LJubičasta ili zelena kora smokvi je jednako jestiva kao i njihova rozikasta unutrašnjost. Osim što su ukusne, one su i veoma zdrave, o čemu ćemo više reći u narednim redovima…

Smanjuju krvi pritisak i holesterol
Ako vam je stalo da zdravlja vašeg srca, smokve bi trebalo relativno često da se nađu na vašem tanjiru. Dokazano je da one mogu da utiču na smanjenje krvnog pritiska, ali i nivoa holesterola.

Pročitajte još: Naučnici dobili ŠOKANTNE podatke: SREĆNIM LJUDIMA je mozak drugačiji!

Smokve sadrže neophodne hranljive materije za naš organizam

One su odličan izvor kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, i vitamina A, K i B6. Pune su vlakana, fenola i flavonoida, i sadrže veliku količinu antioksidanasa koji sprečavaju i umanjuju štetu koju na ćelijama prave slobodni radikali.

Dobre su za dijabetičare

Mada imaju visok sadržaj prirodnog šećera, smokve uopšte nisu loše za dijabetičare. Studija iz 1998. je otkrila da umerena konzumacija ove voćke smanjuje potrebu za insulinom za 12%.

Foto: Deposit

Smokve podstiču bolje varenje

One se već dugo vremena koriste kao prirodni lek kod problema sa zatvorom. To je zato što sadrže rastvorljiva vlakna, koja su dobra za zdravlje vaših creva.

Pročitajte još: Dnevno nam kroz glavu prođe 6.200 misli, a njihovo MERENJE može da PREDVIDI čovekovu LIČNOST

Dobre su za kožu

Kreme koje u svom sastavu imaju ekstrakte suvih smokvi pomažu u borbi protiv ekcema i suve kože. Zbog sadržaja antioksidanasa u smokvama, one su takođe dobar saveznik i protiv bora.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU