Šta da radite kada vam se ZAPUŠE UŠI: Ovo su RAZLOZI zbog kojih dolazi do ove neprijatnosti, a ŽVAKA će vam POMOĆI!

Jelena Blažić

26. 05. 2021. 000000 11:15

Foto: despositos

Često je uzrok u spoljašnjem uvu, kao npr. ušna mast ili zapaljenje spoljašnjeg uva. Međutim, razlog može biti i u srednjem, ali i unutrašnjem uvu.

Pročitajte još: Svrab i crvenilo očiju zbog alergije na polen: 3 saveta bi mogla da pomognu

Zašto dolazi do zapušenja uva na visini? 

- Uvo je veoma osetljiv čulni organ. Vazdušni pritisak u srednjem uvu koje se nalazi iza bubne opne i vazdušni pritisak u ždrelu moraju da budu isti, a u protivnom dolazi do tegoba. Anatomski put koji omogućava komunikaciju nosnog sprata ždrela i srednjeg uva naziva se Eustahijeva tuba. Osećaj zapušenosti i bola u ušima pri promeni atmosferskog pritiska dešava se kod oko 50 odsto ljudi. Određene anatomske karakteristike - položaj i dijametar Eustahijeve tube, utiču na to da neke osobe češće imaju problem sa izjednačavanjem pritiska, a neke skoro nikada - objašnjava doktorka Svetlana Valjarević, specijalista ORL i dodaje:

Foto: despositos

- Primena vazokonstriktornih kapi za nos povećava prohodnost disajnog puta i same Eustahijeve tube, tako da se preporučuje ukapavanje istih pola sata pre sletanja. Gutanje i žvakanje utiču na održavanje Eustahijeve tube otvorenom tako da žvakanje žvakaćih guma i sisanje bombona pomažu u izjednačavanju pritisaka - zaključije doktorka.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU