Vozila bez katalizatora mogu da se registruju i posle 5. jula: Evo do kada je produžen ROK

09. 06. 2021. 000000 12:30

Foto: Depozitfoto

Našim vozačima je, u proseku, vozni park star 17 godina, pa su se plašili od stupanja na snagu novog "Pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima". Pravilnik je donet pre tri godine, a primena je trebala da počne 5. jula ove godine.

Pročitajte još: PRAVI SAVETI! Kako se koristi KLIMA U KOLIMA: Čim startujete automobil, uključite klima uređaj

To bi značilo da će se se sa ulice ukloniti sva vozila koja emituju štetne gasove. Takvih je u Srbiji  oko 800.000 vozila.

Vozila bez katalizatora mogu da se registruju još dve godine

Kradu zbog žičice platine
Najveći broj katalizatora ukrali su sakupljači sekundarnih sirovina. Ukradeni su gotovo sa svih vozila kojima su se nalazi spolja, kod auspuha.

Međutim, posle pobune vozača koji voze automobile koji zagađuju vazduh, primena novog Pravilnika je odložena još dve godine. Odahnuli su i vlasnici tehničkih pregleda jer ni posle pet godina mnogi nisu bili spremni da rade po novom Pravilniku.

Srbijom vozi najmanje milion opasnih vozila

"Primena odredbi iz Pravilnika koje se odnose na kočnice, na uređaje za odvođenje i regulisanje izduvnih gasova (merenje izduvne emisije, obaveznost posedovanja katalizatora) i druge biće odložene na period od najmanje dve godine", potvrdila je Agencija za bezbednost saobraćaja Srbije.

Pročitajte još: Danas ih zovu OPASNOST na putu, a nekada su se vlasnici ovog belog auta ponosno ŠEPURILI

To znači da će izmene i dopune Pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima, omogućiti građanima da i dalje registruju vozila koja zagađuju vazduh pod nepromenjenim uslovima.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU