Hleb sa maslinama: Predivan miris i ukus koji osvaja srca! (RECEPT/VIDEO)

Jovana Pejinovic

26. 07. 2021. 000000 09:55

FOTO: Printskrin/ zdrav hleb.rs

Hleb koji će vaš oduševiti aromom i ukusom. Lako se pravi i svako može da uživa u dašku mediterana u svom domu.

Recept za hleb sa maslinama

Sastojci

  • 400 gr. pšeničnog belog brašna tip 400
  • 300 ml. tople vode
  • 1 puna kašičica (5 gr.) suvog kvasca
  • 1 kašičica soli
  • 40 ml. maslinovog ulja
  • 4 kašike seckanih crnih maslina

Postupak

U odgovarajućoj posudi rastopiti kvasac sa toplom vodom, dodati ulje, brašno, so i varjačom umutiti u kompaktnu smesu. Tako umućena smesa će u početku biti malo lepljiva.

Ostaviti  testo, pokriveno streč folijom, na toplom mestu oko 45 minuta da se kvasac aktivira i smesa naraste.

Kada je testo naraslo ruku nakvasiti u činiji sa vodom i polako razvlačiti i preklapati testo kao što je prikazano u videu. (Strech and fold pokret razvlačenja i preklapanja testa je detaljnije opisan ovde).

Posle ovog koraka testo ponovo prekriti folijom i ostaviti da narasta sledećih 45 minuta.
Kada je testo naraslo posuti ga iseckanim maslinama i ponovo preklopiti nekoliko puta da bi se masline pomešale sa testom a onda prebaciti na pobrašnjenu radnu ploču i oblikovati.

Posle oblikovanja premestiti na pobrašnjenu kuhinjsku krpu da narasta dodatnih 45 minuta pred pečenje.

Testo peći oko 15- 20 minuta na 220 stepeni.
Kada je ispečen, hleb premestiti na kuhinjsku rešetku da se prohladi. 

Recept preuzet sa www.zdravhleb.rs.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU