Ako vam je ostao ZELENI PARADAJZ u bašti, stavite ga u ZIMNICU! (RECEPT)

Jovana Pejinovic

12. 09. 2021. 000000 20:00

FOTO: Piksabej

Zimnica za prave sladokusce, zeleni paradajz u tegli, ukus koji će obogatiti svaku trpezu.

Pročitajte još: PAPRIKE NA TRI NAČINA: Domaći RECEPTI za zimnicu - brzo i jednostavno!

Recept za zeleni paradajz u tegli

Sastojci:

  • 2,5 l vode
  • 1 čaša šećera
  • 1/2 čaše soli
  • 1 čaša sirćeta
  • oko 5 kg zelenog paradajza
  • po želji šargarepa
  • beli luk
  • biber u zrnu
  • lovorov list
  • 1 kesica vinobrana

Priprema: 

Paradajz oprati, osušiti i ostaviti 15-tak minuta na sobnoj temperaturi da se osuši. U šerpu sipati vodu, dodati so, šećer, pa kuvati dok se ne rastope, 3-5 minuta. Skloniti sa vatre, pa dodati sirće i vinobran.

Paradajz ređati u tegle, da što manje prostora ostane između (možete iseći paradajz na četvrtine), dodati lovorov list, beli luk, biber u zrnu. Pritisnuti plastičnom rešetkom ili iseći šargarepu na parčad, pa ukrstiti na vrhu. Preliti vrućim prelivom, dobro zatvoriti tegle, pa ih prekriti, da se postepeno hlade.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUK