Volite da "maznete" PELCER? Evo kako da razmnožite afričku ljubičicu iz LISTA! (FOTO)

Jovana Pejinovic

03. 10. 2021. 000000 11:40

Foto: Piksabej

Ove popularne male sobne biljke odličan su izbor za ljubitelje biljaka koji i nisu previše vični kada je gajenje istih u pitanju.

Afričke ljubičice se lako primaju, zabavne su za uzgoj i unese boje i uveseljavaju vaš dom. Ako znate kako da se pravilno brinete o njima, izgledaće sjajno i često cvetati u godinama koje dolaze.

Kako da razmnožite afričke ljubičice?

Budimo iskreni jedni prema drugima; jedna afrička ljubičica nikada nije dovoljna. Dobro je što ih je tako lako i zabavno širiti. Izrežite zdrav list sa glavne biljke sterilisanim nožem ili makazama. Odaberite list iz srednjeg reda listova, ne preblizu centru i ne previše blizu spoljne ivice. Odrežite stabljiku tako da ostane još oko 1/2. Sada napravite mali rez od 45 stepeni na vrhu stabljike.

Pročitajte još: Najkorisnija BILJKA koju treba da posadite - Raste kao luda i obožava saksije! (FOTO)

Stavite svoju mešavinu zemlje u posudu u kojoj ćete razmnožiti ljubičicu. Dobro je zalijte i ostavite da se ocedi.

Loading...

Štapićem ili olovkom izbušite rupu u tlu pod uglom i nežno gurnite zarezanu stabljiku u nju. Sada pritisnite tlo na mesto, vrlo nežno, samo do dna lista. 

Loading...

Ako nemate terarijum, možete ga sami napraviti. Boca vode prerezana na pola takođe dobro funkcioniše za male saksije. Zaista, sve što će omogućiti propuštanje svetlosti i pomoći u zadržavanju vlage će funkcionisati. Za otprilike 2-3 meseca videćete malo lišće koje raste sa reznice.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU