Oglas
· · Komentari: 0

Kako oživeti umiruću sobnu biljku? Prvo treba da uradite OVO i sigurno ćete je oporaviti

Ukoliko se vaša biljka suši, još uvek je možete spasiti.

1632825053_Untitled6.png
FOTO: Printskrin/ Jutjub/ Legends Of Monstera
Oglas

Gajenje kućnih biljaka uvek je uzbudljivo s obzirom na koristi koje bi to donelo vama i vašem okruženju. Međutim, kada se pojave izazovi koji utiču na napredovanje i cvetanje sobne biljke, može se činiti da su  napori bili uzaludni. 

Pročitajte još: Najkorisnija BILJKA koju treba da posadite - Raste kao luda i obožava saksije! (FOTO)

Evo kako da pomognete biljkama koje odumiru.

Kako da pomognete biljkama?

Mere mogu pomoći u oživljavanju vaše kućne biljke:

1. Presađivanje: Presadite biljku promenom tla; novo tlo treba da ima odgovarajuće hranljive materije potrebne za opstanak biljke.

Prvi korak u lečenju biljke je da otkrijete šta je uzrok njenom odumiranju

2. Osvetljenje: Ako je neadekvatno osvetljenje odgovorno za odumiranje; biljci obezbedite jaku, ali indirektnu sunčevu svetlost. Veštačko osvetljenje se može koristiti umesto sunčeve svetlosti. U slučaju direktnog izlaganja sunčevoj svetlosti, obezbedite senke za zaštitu biljaka.

3. Zalivanje: Izmenite svoj raspored zalivanja tako da odgovara potrebama biljke. Ako je biljka dugo zalivana, potrebna je promena tla. Morate smanjiti zalivanje na minimum da biste omogućili potpuni oporavak korena. Pre i posle zalivanja proverite teksturu tla da biste izmerili potrebnu količinu vode. Na kraju zalivanja, tlo mora biti vlažno, ali ne previše.

Foto: Piksabej

4. Saksije: Prilikom odabira saksija ili posuda, izbušene su pogodne za sve sobne biljke. One pomažu u sprečavanju zadržavanja vlage.

5. Vlažnost: Obezbedite vlažno okruženje za svoju tropsku sobnu biljku. Ovlaživači i orošeno lišće pružaju odgovarajuću atmosferu i okruženje za sobne biljke. U zimskoj sezoni biljke na otvorenom treba premestiti u toplije okruženje.

6. Štetočine: Ako zaraza nije izmakla kontroli, insekticidi ili sapuni mogu se koristiti za odbranu od štetočina i insekata. Ne zaboravite odvojiti pogođene biljke od zdravih kako biste ograničili širenje.

Pročitajte još: Očistite bele naslage sa KERAMIČKIH SAKSIJA pomoću jeftinog sastojka iz kuhinje!

7. Đubrenje: U većini slučajeva, umiruće sobne biljke se moraju presaditi da bi im se dao novi početak. Ako prekomerno đubrenje nije odgovorno za odumiranje, to bi pomoglo ubrzanju rasta biljke. S druge strane, ako je prekomerno đubrenje uzrok, nakon presađivanja izbegavajte korišćenje đubriva da biste omogućili oporavak korena.

8. Orezivanje: Kada biljka postane previše grmolika, orežite je kako biste uklonili nezdrave delove. Tokom orezivanja, sterilišite opremu pre upotrebe kako biste sprečili širenje zaraza. Osim toga, pre nego što premestite biljku u zatvoreno, uverite se da biljka nije zaražena. Odvojite je od drugih biljaka na neko vreme da biste ograničili širenje zaraza. 


Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas