· · Komentari: 0

Najskuplje SOBNO CVEĆE na svetu, a nešto slično svi imamo u domovima! (FOTO)

Cene sobnih biljaka mogu se kretati od skromne dve cifre do više od milion.

1631954677_macro-5186480_1920.jpg
Foto: Piksabej

Da, milion. Ali zašto su neke sobne biljke tako skupe? Faktori kao što su retkost, lepota, uzgoj i razmnožavanje potencijalno igraju ulogu. Vrtlarske aktivnosti postale su sve popularnije poslednjih decenija kod mlađih generacija, a u poslednje vreme došlo je do „procvata biljaka“. Posledično, raste i želja za posedovanjem retkih i atraktivnih vrsta.

Pročitajte još: PET načina da pretvorite PLASTIČNE saksije u DEKORATIVNE predmete koji privlače pažnju! (FOTO)

Dajemo vam listu od četiri skupe sobne biljke, koje su ostvarile astronomske cene na svetskim aukcijama.

Odrasli lirasti fikus (8.0000 - 30.000 dinara)

NJegovo upečatljivo lišće vole mnogi dizajneri enterijera i postalo je trendi biljka u poslednjoj deceniji. Potražnja je podigla cenu. Biljke lista smokve su posebno osetljive na kvalitet vazduha. Ne vole suv vazduh ili promaju, niti dobro reaguju na previše ili nedovoljno sunca, lista se može nastaviti. Kupovina zrelog drveta velika je obaveza. 

Variegated Monstera (70.000 - 500.000 dinara)

Voljena na Novom Zelandu i u drugim delovima sveta, šarena monstera je lako jedna od najpopularnijih biljaka 2020. Međutim, spora brzina razmnožavanja biljke čini je vrlo retkom. Istaknuta od bezbrojnih uticajnih osoba na društvenim medijima, biljnih blogera i vlogera, ova biljka dolazi u toliko oblika i nijansi. Normalne zelene sorte prodaju se u vrtnim centrima za samo 1.000 - 2.000 dinara, dok se cene raznolikih sorti povećavaju.

Filadendron "Minima" (5.000 - 80.000 dinara)

Izuzetno redak šareni primerak prodat je u avgustu 2020. godine za 8.150 dolara Trade Me sajtu. Ono što ovu prodaju čini još više iznenađujućom je to što je ovaj filadendron imao samo četiri lista. Prodata skromno u crnoj plastičnoj saksiji, pomama je nastala kao rezultat opisa, koji je biljku prikazao kao "vrlo retku" i "sa zapanjujućom žutom raznolikošću na svakom listu".

Šenžen orhideja (do 20.000.000 dinara)

Osam godina naučnici su mukotrpno radili na uzgoju ovog cveta. LJubitelji biljaka sada pokazuju sličan nivo strpljenja pri uzgoju ove orhideje, jer može proći između četiri i pet godina da procveta. Cvetanje, konačno, zasljepljuje čula posebnom estetikom i mirisom. Dragoceni primerci se prodaju na aukciji za do 200.000 dolara.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.