Oglas
· · Komentari: 0
cveće

Kako da MUŠKATLE prezime zimu i srećno dočekaju proleće?

Ako ne želite da svake godine kupujete nove sadnice muškatli potrebno je da uradite sledeće stvari.

1632925804_e2349b2f73a040a26c293bdcc9ad2ecf7777beeb.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Muškatle unesite u zatvorenu prostoriju u jesen, dok su im listovi još zelene boje i dok cvetaju. Vreme za sklanjanje muškatli je kad spoljne temperature padnu ispod 10 stepeni Celzijusa.

Muškatle tokom zime

Pre nego što ih unesete morate ih orezati. Uklonite sve listove, i zelene i one koji su već promenili boju, jer oni biljci crpe energiju i hranljive sastojke koje dobija iz zemlje. Idealno mesto za čuvanje je zatvorena prostorija u kojoj je temperatura oko 10 stepeni. To može biti garaža, ostava, podrum, samo je važno da ima bar malo svetlosti.

Pročitajte još: Kako oživeti umiruću sobnu biljku? Prvo treba da uradite OVO i sigurno ćete je oporaviti

Pre prvog mraza muškatle orežite, tako da ostane samo stabljika dužine oko 20 centimetara. Tako pripremljenu biljku stavite na mesto gde ima svetlosti i zalivajte je jednom do dva puta mesečno.

U proleće kad krenu prvi lepi dani muškatle iznesite napolje, dobro zalijte, promenite im zemlju i čekajte da se pojave prvi listovi. Ubrzo nakon toga možete početi da ih prihranjujete, jer ćete im tako pomoći da se što pre oporave.

Već posle dve nedelje muškatle će dobiti novo lepo zeleno lišće i biljka će krenuti da se razvija. Ukoliko ni posle dve nedelje ne izbije lišće znači da se stabljika osušila i da joj nema spasa.

Domaće vrste muškatle su dosta otpornije od hibridnih, pa se često može desiti da se neke vrste poput kaliope ne izbore sa dugom zimom. Stare vrste su dosta otpornije, pa ukoliko ne želite da svake godine kupujete nove sadnice možda je bolje opredeliti se za ove sorte.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas