ODUŠEVLJENI ILI ZGROŽENI? Mrtva tela se koriste za stvaranje novih koralnih grebena - Skoro MILION ljudi pod vodom (FOTO/VIDEO)

Jovana Pejinovic

23. 10. 2021. 000000 21:30

FOTO: Printskrin/ Jutjub/ Business Insider

Mrtva tela se koriste za stvaranje novih koralnih grebena. Kremirani ljudski ostaci pomešani su sa betonom i potopljeni u okean kako bi podstakli nove ekosisteme za morska stvorenja.

Prednost za morski život

„Memorijalne kugle“ mogu uključivati otiske ruku, ploče, lične stvari i poruke voljenih pre nego što budu potopljene pod vodom. Američka pogrebna kompanija Eternal Reefs udružila se sa proizvođačem "grebenastih lopti" Reef Innovations kako bi svoju uslugu "zelene sahrane" pokrenula 1998.

Od kasnih devedesetih, 750.000 kugli potonulo je na okeansko dno u više od 70 zemalja širom sveta

Pročitajte još: ZAŠTO SE KAŽE "OD KULINA BANA"? Drugi deo izreke malo ko zna, a ključan je za tumačenje!

Od tada su "potopili" više od 2.000 umrlih u blizini istočne obale SAD. Na veb stranici Eternal Reef stoji da usluga, koja košta otprilike isto koliko i standardna sahrana, "kombinuje kremacionu urnu, rasipanje pepela i sahranu na moru u jedan značajan, trajan ekološki danak životu".

Od kasnih devedesetih, 750.000 kugli potonulo je na okeansko dno u više od 70 zemalja širom sveta kao održiv i ekološki prihvatljiv način za podsticanje rasta korala. Osim prednosti za morski život, kugle su takođe dizajnirane da smanje štetu od oluja i uragana duž istočne obale.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU