NAJBOLJE ČUVANA TAJNA PRIRODE: Štiti usne i pomaže kod mnogih bolesti - DEVIČANSKO SAĆE treba da ima svaka kuća

Jovana Pejinovic

23. 11. 2021. 000000 13:00

Foto: Shutterstock

Cenjen zbog ukusnog tečnog zlata i voštane teksture, to je najbolje čuvana slatka tajna prirode.

Šta je devičansko saće?

Jedan od najboljih načina da razmišljate o medu je da ga shvatite kao konzerviranu hranu za pčele. Tokom zime, kada medonosne pčele nisu u stanju da pronađu nektar iz rascvetalog cveća, moraju da imaju lako dostupan izvor ugljenih hidrata i proteina.

Saće koje se bere za konzumaciju je ono što se naziva „devičansko saće“, ili saće koje nikada nije korišćeno za smeštaj jaja, larvi ili legla u razvoju. 

Da bi to postigle, pčele radilice provode prolećne i letnje mesece marljivo pripremajući se za nadolazeću zimu. Sa pčelama radilicama koje su postavljene na specijalizovane zadatke kao što su izgradnja saća, traženje hrane i lepljenje, kolonija će skladištiti dovoljno meda i polena da preživi zimu.

Foto: Piksabej

Med i polen se čuvaju u heksagonalnim ćelijama koje se nazivaju saće.

Pročitajte još: DONOSI SREĆU I SNAŽNO MIRIŠE: Verovalo se da je nekoliko pramenova OVE MAGIČNE BILJKE dovoljno za zdravo telo i um (FOTO)

Ali šta je zapravo saće?

Da bi izgradile košnicu, pčele medarice koriste pčelinji vosak kako bi stvorile životni prostor neophodan za napredovanje. Pčelinji vosak, prirodni vosak koji proizvode pčele, koristi se za pravljenje bilo koje vrste saća koje se može videti u košnici.

Od devičanskog saća se prave i prirodna labela, koja ne isušuju usne, a čine ih mekim i štite od vetra i hladnoće

Saće koje se bere za konzumaciju je ono što se naziva „devičansko saće“, ili saće koje nikada nije korišćeno za smeštaj jaja, larvi ili legla u razvoju. Devičansko saće se striktno koristi za skladištenje viška meda. Upoređujući devičansko saće i leglo jedno pored drugog, lako je identifikovati razliku između njih. Devičanski saće je mnogo svetlije boje, dok je saće često tamno braon, ponekad čak i crne boje.

Foto: Piksabej

Za šta se koristi?

Saće ima mnogo koristi za ljudsko zdravlje. Pogodno je kako za jačanje imunološkog sistema, tako i za poboljšanje energetskog bilansa i za dobijanje vrednih antioksidanata, minerala i aminokiselina.

  • Pčelinji vosak sadrži masne kiseline dugog lanca i alkoholna jedinjenja koja su dobra za srčani sistem i pomažu u smanjenju nivoa lošeg holesterola. Ovi alkoholi normalizuju funkciju jetre u akumulaciji viška masti u telu.
  • Antioksidativno delovanje ovog prirodnog proizvoda pomaže u borbi sa štetnim toksinima.
  • Saće, kao i med i polen pčela, sadrže supstance koje jačaju imunitet i pomažu bržem savladavanju dosadnih prehlada i virusnih infekcija, pa ga je obavezno dodati na listu imunostimulirajućih proizvoda.
  • Žvakanje saća važi za efikasan metod za dobru oralnu higijenu i dezinfekciju - čisti zube, desni i uklanja nakupljene naslage.
  • Sezonske alergije mogu biti izuzetno neprijatan deo našeg svakodnevnog života. Saće pozitivno deluje na ublažavanje nekih od najkarakterističnijih simptoma - curenje iz nosa, suznih očiju i kijanja. 
  • Antibiotska svojstva saća poboljšavaju varenje, pomažu u čišćenju krvnih sudova i pružaju veliku količinu energije.
  • Vosak blagotvorno deluje na čireve ili kolitis, jer pomaže pravilnom funkcionisanju motoričke i izlučujuće aktivnosti želuca. 
  • Pored meda, saće sadrži i pčelinji polen, matični mleč i propolis.
  • Od devičanskog saća se prave i prirodna labela, koja ne isušuju usne, a čine ih mekim i štite od vetra i hladnoće.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU