Razmišljate o božićnom vašaru u Budimpešti? Uputstvo iz prve ruke: Gde traže propusnice, kako rade kafići

Jovana Pejinovic

08. 12. 2021. 000000 13:30

Foto: A.M.

Mađarska je jedina zemlja koja na graničnom prelazu ne traži dokaz o vakcinaciji ili preležanom kovidu. Otvorena granica, činjenica da "kovid sertifikat" traže na malo mesta i to što se jedini božićni vašar u Evropi održava u Mađarskoj prestonici -  dovoljni su razlozi da se krene u Budimpeštu.

Pravac vašar!

Za jedan evro dobija se 330 forinti iako zvanično iznosi 360 forinti. Ukoliko idete kolima, pre polaska na put kupite vinjetu, a to možete da uradite onlajn ili na "Mol" pumpama. Najkraća vinjeta je za 10 dana i košta 13,5 evra.

Pročitajte još: PAO PRVI SNEG: Top 5 zimskih destinacija u Srbiji za vikend odmor (FOTO)

Od Beograda do Budimpešte je čitavim putem autoput, pa osim tradicionalno dugog zadržavanja na graničnom prelazu, u Budimpeštu možete da stignete za oko četiri časa.

Pročitajte još: 

Parking je ozbiljan problem u Budimpešti, ali mesta ima dovoljno. Parking se plaća karticom ili forintama. Najjeftiniji je 400 forinti na sat (kod Centralne zatvorene pijace) i to je oko 1,2 evra. Najskuplji je u Budi kod tvrđave gde sat vremena košta oko 3 evra.  antrfile

Cene - prava sitnica

Hrana i piće na božićnim vašarima je preskupa. Recimo, dve kobasice i šaka pečenih pomfrita koštaju skoro 25 evra! Kartonska čaša kuvanog vina je od 990 do 1.500 forinti, što je od 3 do 5 evra.

Foto: A. M.

Kovid propusnice

Na veoma malo mesta traže "zeleni sertifikat", ali za božićne vašare je neophodan.

Maske 
Maske se nose svuda, pa i kada na uličnom šalteru menjate evre u forinte! 

Ispred katedrale Svetog Stefana (Ištvana) održava se najlepši božićni vašar. Međutim, da bi ušli potrebne su propusnice i pasoš. Redarima je važno da se isto ime nalazi u pasošu i na propusnici.

Međutim, u sporednim ulicama se, takođe, nalaze tezgde sa hranom i pićem. Najpoznatiji vašar je na početku Ulice Vaci i tu apsolutno traže propusnice, a ulazi se kroz specijalna vrata.

Foto: A. M.

Treći vašar je kod panoramskog točka i tu niko ne traži propusnice.

Kafići, restorani, prodavnice

U većini kafića niko ne traži kovid propusnice, ali to vam ništa neće značiti jer gotovo svi forsiraju samoposluživanje i piće za uzeti. Neki su, čak, zaključali toalete, pa kada dočekate red za piće ponovo treba da izađete napolje.

Naime, većina kafića je uklonila stolice, a popijeno piće sa stolova očekuju da sklone sami gosti. Javni toaleti rade i koštaju od 100 do 300 forinti (1-3 evra).

Neki restorani traže "kovid propusnice", ali rade od četvrtka do nedelje. Cene su prilično "jake", iako se više isplati jesti u restoranu nego na božićnom vašaru.

Na ulasku u prodavnice ne traže "kovid propusnice", osim na ulazu u tržne centre. Ipak, najlepši trenutak nastupa kada padne mrak, jer su tramvaji koji saobraćaju Dunavskom ulicom i centrom ukrašeni lampicama!

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU