URME su "slatkiši prirode": Četiri važna razloga da ih uključimo u ishranu

Kristina LJubisavljević

27. 12. 2021. 000000 08:00

Foto: Deposit

Urme se drugačije nazivaju „slatkišima prirode“ jer su  poznate po svojoj slatkoći, što ih čini odličnom užinom ili zamenom za beli šećer u receptima. One takođe obezbeđuju antioksidanre, vlakna kao i brojne hranljive materije.

Kalijum

Urme sadrže kalijum jedan od najvažnijih minerala prisutnih u ljudskom telu. On reguliše ravnotežu tečnosti, kontrakcije mišića i nervne signale. Kada je nivo kalijuma nizak, to utiče na glavne telesne funkcije, što dovodi do niskog nivoa energije, grčeva u mišićima i fizičkog i mentalnog umora.

Pročitajte još: Lavandu za LAKU NOĆ koristio je i TUTANKAMON: Ovaj čaj garantuje mirne snove

Urme sadrže vlakna

Vlakna su ključna u regulisanju digestivnog sistema i održavanju normalnog zdravlja creva. Dnevni preporučeni unos dijetalnih vlakana je 25 do 30 grama, piše Real Simple.

Urme sadrže magnezijum i bakar.

Magnezijum je važan mineral za ljudsko telo i mozak. On reguliše funkciju mišića i nerava, nivo šećera u krvi i krvni pritisak. Takođe je ključan za sintezu proteina u telu. Bakar pomaže da vaše telo dobije dovoljno gvožđa. Zajedno sa magnezijumom omogućuju telu da formira crvena krvna zrnca. Bakar takođe pomaže da se održe zdrave kosti.

Pročitajte još: Koktel za bolju probavu: Čaj koji rešava probleme

Urme su dobar izvor vitamina B

Vitamin B6 pogoduje centralnom nervnom sistemu i metabolizmu. Funkcioniše tako da pretvara hranu u energiju i pomaže u proizvodnji serotonina i dopamina. Vitamin B6 je jedan od osam ključnih vitamina B koji su važni u podržavanju pravilnog funkcionisanja ćelija. Kada nivo vitamina B6 padne, ljudi reaguju osipom na koži, oslabljenim imunološkim sistemom, niskim nivoom energije...

BONUS VIDEO: